Osrednji delniški indeks v Madridu Ibex se je v četrtek za 3,4 odstotka dvignil s triletnega dna, potem ko je španska vlada sklenila pomagati banki Bankia. Foto: Reuters
Osrednji delniški indeks v Madridu Ibex se je v četrtek za 3,4 odstotka dvignil s triletnega dna, potem ko je španska vlada sklenila pomagati banki Bankia. Foto: Reuters

Po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov je vrednost Krke v torek za hip zdrsnila pod 45 evrov, v sredo pa porasla do 46,9 evra. Delnice novomeškega farmacevta so bile dolga leta sinonim za rast (leta 2000 so bile vredne nekaj več kot 10 evrov, osem let pozneje več kot 120 evrov). Razlog je bila predvsem visoka(dvomestna) rast dobička, kar pa se je v zadnjih letih spremenilo. Analitiki pri trenutnih tečajih vseeno priporočajo nakup Krkinih delnic, saj so cenejše v primerjavi s sorodnimi podjetji v regiji.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+2,12 %

5,31 EUR

MERCATOR

+1,67 %

124,60

KRKA

+1,09 %

46,50

LUKA KOPER

+0,34 %

10,30

PETROL

-0,00 %

190,00

ZAV. TRIGLAV

-0,19 %

13,475

NOVA KBM

-0,32 %

3,09

TELEKOM

-1,37 %

72,00


Analitike šokirala izguba banke JPMorgan
Razvitim delniškim trgom grozi, da bodo na tedenski ravni drugič zapored izgubili več kot dva odstotka. Vlagatelje so prestrašile visoke izgube investicijske banke JPMorgan Chase (zaradi napačne strategije je banka izgubila kar dve milijardi dolarjev) in novi zaskrbljujoči podatki iz Kitajske, kjer so največje tovarne aprila poročale o velikem padcu proizvodnje. Še naprej je seveda prisoten tudi strah, da bo Grčiji junija zmanjkalo denarja in bo bankrot neizbežen.

Nafte je dovolj
Evro je zjutraj zdrsnil na 1,2905 dolarja (to je več kot trimesečno dno), nato pa je zaradi novice, da naj bi v Atenah le sestavili novo vlado, malce okreval. Trgi so tudi v pričakovanju novic iz Španije, kjer bo vlada predstavila načrt, kako reševati bančni sektor, potem ko je ta teden tako rekoč podržavila banko Bankia. Zlato niti danes ni varno pribežališče in je zdrsnilo na štirimesečno dno. Nafta vrste brent je padla na 111,41 dolarja. Opec je sporočil, da ponudba nafte presega trenutne potrebe.

Dow Jones končal šestdnevni negativni niz
V četrtek so sicer vodilne svetovne borze dočakale odboj, ki pa večinoma ni bil posebej izrazit. Izjema je Madrid, kjer je osrednji indeks ob vidni rasti bančnih delnic poskočil za 3,4 odstotka. Newyorški Dow Jones (12.855 točk) je končal šestdnevni negativni niz in se zvišal za 0,16 odstotka. Večjo rast je preprečil tehnološki velikan Cisco, ki za tekoče četrtletje ne načrtuje takšnih prihodkov, kot so jih pričakovali analitiki. Delnice so padle za deset odstotkov.