Colarič je napovedal, da bo glede na enako lansko obdobje Krka v letošnjem prvem polletju na ravni skupine prodajo povečala za šest odstotkov, kar pomeni, da bo prodaja blaga in storitev znašala do 529 milijonov evrov. Foto: Bobo
Colarič je napovedal, da bo glede na enako lansko obdobje Krka v letošnjem prvem polletju na ravni skupine prodajo povečala za šest odstotkov, kar pomeni, da bo prodaja blaga in storitev znašala do 529 milijonov evrov. Foto: Bobo

Na skupščini so odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2010, ki ga je bilo 168,9 milijona evrov. Od tega bo Krka za dividende namenila dobrih 47 milijonov evrov.

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič je pojasnil, da bodo iz preostanka bilančnega dobička za leto 2010 nekaj več kot 60,9 milijona evrov porabili za druge rezerve iz dobička, enak znesek pa bodo prenesli v prihodnje leto.

Lani dividenda 1,10 evra
Glede na lansko dividendo, ki je znašala 1,10 evra bruto na delnico pa letos pri dividendi, ki znaša 1,40 evra bruto na delnico, zaznavajo 27-odstotno rast, je izpostavil.

Krkini delničarji so odločali tudi o predlogu podelitve pooblastila upravi družbe za pridobivanje lastnih delnic za obdobje treh let, po Colaričevih pojsnailih pa ta za razliko od dozdajšnjega skupščinskega sklepa upravi omogoča razširjeno možnost njihove uporabe.

Pojasnil je, da so delničarji odločili, da družba lastne delnice lahko uporabi za zamenjavo za lastniške deleže v drugih družbah v okviru izvajanja strategije prevzemov, za odprodajo strateškemu partnerju in za izvedbo kotiranja Krkinih delnic na tujih borzah.

V skladu lastnih Krkinih delnic jih imajo trenutno 5,23 odstotka, njihovo največje dovoljeno število pa lahko dosega največ desetino vseh delnic, je dodal.

"Delničarji so v glavnem sprejeli vse sklepe"
Colarič je dejal, da so delničarji v glavnem potrdili vse predlagane sklepe, razen predloga, ki se nanaša na plačila nadzornikov. Ta je bil malenkostno spremenjen. Skupščina pa je obravnavala tudi dva nasprotna predloga Društva malih delničarjev - skupaj smo močnejši glede dividende, ki naj bi znašala 1,60 evra bruto na delnico, in glede izbora revizijske družbe, vendar pa se je vnovič odločila, da bo za revizorja za tekoče poslovno leto imenovala ljubljansko revizijsko družbo KPMG Slovenija, je zatrdil Colarič.

Omenjeno društvo je napovedalo tudi dve izpodbojni tožbi, ki pa po Colaričevem na izglasovano izplačilo dividend ne bosta vplivali.

Glede trenutnega poslovanja je Colarič napovedal, da bo glede na enako lansko obdobje Krka v letošnjem prvem polletju na ravni skupine prodajo povečala za šest odstotkov, kar pomeni, da bo prodaja blaga in storitev znašala do 529 milijonov evrov.