Osrednji indeks v Lizboni spet padel. Foto: EPA
Osrednji indeks v Lizboni spet padel. Foto: EPA

Te po njegovem mnenju na ta način še otežujejo že tako težak finančni položaj.
Osrednji indeks na borzi v Lizboni je medtem danes izgubil že več kot 2,5 odstotka.
Kot je na novinarski konferenci v Berlinu dejal Lambrinidis, se je Moody's za znižanje kreditne ocene Portugalske z Baa1 na Ba2 odločil, čeprav Lizbona v zadnjem času pri implementaciji gospodarskih reform ni naredila nobene napake. Namesto tega znižanje ocene temelji na predpostavki, da bo Portugalska potrebovala novo posojilo, je bil kritičen.
Ob tem je grški zunanji minister menil še, da igralci na trgu spodkopavajo svoje lastne države, in poudaril, da nekateri med njimi upajo, da bodo zaslužili denar, ki ga države izgubljajo.
Pomoč "strogega učitelja"

V zvezi z Nemčijo, ki prispeva največji delež pomoči v okviru reševalnega svežnja za Grčijo, je dejal, da se vede, kot da pomaga "grešnikom", medtem ko se Grki počutijo, kot da jim pomaga "strog učitelj". "Vendar pacient ni Grčija, temveč stabilnost v Evropi," je opozoril in Berlin spomnil, da je na račun evra na skupnem trgu precej zaslužil.
Medtem se znižanje kreditne ocene Portugalske že odraža tudi na njeni borzi v Lizboni. Tamkajšnji osrednji indeks je danes izgubil že več kot 2,5 odstotka. Močno padajo zlasti tečaji delnic bank. Tečaj delnic Banco Comercial Portugues je, denimo, izgubil že več kot pet odstotkov.
Povečala se je tudi zahtevana donosnost portugalske 10-letne obveznice, in sicer na 11,6 odstotka. Območje evra in Mednarodni denarni sklad sta Portugalski pred kratkim odobrila posojilo 78 milijard evrov.