Decembra se je v proračun steklo več evropskih sredstev kot druge mesece. Zato smo imeli presežek. Foto: BoBo
Decembra se je v proračun steklo več evropskih sredstev kot druge mesece. Zato smo imeli presežek. Foto: BoBo

Vladi je namreč kljub manjšim prihodkom od načrtovanih (304 milijone evrov manj) uspelo zmanjšati odhodke.

Lani je v državni proračun nateklo 7,779 milijarde evrov, odhodki pa so znašali 9,314 milijarde evrov, kažejo prvi podatki o izvedbi državnega proračuna za leto 2013, objavljeni na spletni strani ministrstva za finance.

Proračun je imel decembra lani celo presežek, ki je znašal 80,7 milijona evrov. Proračunski prihodki so bili decembra za 56,6 odstotka višji kot novembra, znašali so 974 milijonov evrov. Odhodki so se povečali za 11,1 odstotka, na 893 milijonov evrov. Presežek v proračunu so imeli tudi avgusta lani.

Decembrsko visoko rast prihodkov gre sicer pripisati predvsem prejetim sredstvom iz proračuna EU-ja. Ta so se celo leto gibala okoli 50 milijonov evrov mesečno, decembra pa je država iz bruseljske blagajne prejela 287 milijonov evrov.

SLovenija je v letu 2013 iz evropskega proračuna prejela 933 milijonov evrov. S tem je sicer za 252 milijonov evrov zaostala za v rebalansu načrtovanim zneskom.

Precej višji kot novembra so bili decembra tudi davčni prihodki, s 618 milijoni evrov so bili namreč za skoraj petino višji kot mesec prej. Na račun izplačil 13. plač in božičnic so se povečali prilivi od davkov na plačilno listo in delovno silo, povečali pa so se tudi zbrani davki na dohodek in dobiček ter davki na blago in storitve.