Laško pristop k skupni prodaji pogojuje z reprogramom posojil. Foto: MMC RTV SLO
Laško pristop k skupni prodaji pogojuje z reprogramom posojil. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče zavrnilo Laščane

Odločba, ki prepoveduje prodajo Mercatorjevih delnic brez predhodnega soglasja Urada za varstvo konkurence Skupini Laško in šestim bankam upnicam, je tako, čeprav so Laščani zoper odločbo vložili tožbo, v veljavi. Hrvaški Agrokor, katerega ponudba za odkup delnic po 221 evrov za delnico se je iztekla sinoči, si, kot kaže, resnično želi vstopa v Mercatorjevo lastniško strukturo, saj je ponudbo za odkup delnic podaljšal do sredine prihodnjega tedna.

Laško (še) noče v konzorcij bank
Nadzorniki Laškega tako v petek niso odločali o prodaji delnic Mercatorja, prav tako pa se niso odločili za pridružitev skupini bank, ki svoje delnice prodajajo skupaj, čeprav to po besedah novega predsednika nadzornikov Laškega Vladimirja Malenkovića, ni izključeno, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Banke sicer menijo, da bi bilo treba največje slovensko podjetje, "če ga že moramo prodati", prodati organizirano in pregledno, je povedala Cvetka Selšek, koordinatorka prodaje deležev, ki jih imajo v lasti banke in drugi delničarji. Za skupno prodajo so si začeli dejavno prizadevati tudi mali delničarji, sporazum pa je podpisalo nekaj bank (a ne vse) in nekaj drugih delničarjev, je še dejala Selškova.

Posojilodajalke niso nujno tudi delničarke
Laško naj bi pristop v skupino za prodajo Mercatorja pogojevalo z dogovorom z bankami posojilodajalkami, ki pa niso nujno iste banke kot delničarke. Kot je pojasnila Selškova, gre za dva sporazuma; eden se nanaša na skupno prodajo, drugi pa na reprogram posojil, ki jih ima Laško.

Selškova dodaja, da je za Mercator najslabše prav to, kar se zdaj dogaja - torej prodaja po delih. Ker "soseda" ne moremo "sofinancirati" v Sloveniji, je edina rešitev mednarodni razpis, je dejala in dodala, da "interes tujih partnerjev obstaja".

Sodišče zavrnilo Laščane