Med blue chipi Ljubljanske borze je največji padec doživel tečaj delnic Telekoma Slovenije. Foto: BoBo
Med blue chipi Ljubljanske borze je največji padec doživel tečaj delnic Telekoma Slovenije. Foto: BoBo

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je leto končal pri 696,15 točke, kar je 10,32 odstotka manj kot na prvi trgovalni dan v letu 2015. Najnižjo vrednost v letu je dosegel 21. septembra s 646,68 točke, najvišjo 15. aprila z 836,28 točke, kažejo statistični podatki Ljubljanske borze.

Skupni promet je znašal 393,4 milijona evrov. Najvišji v posameznem mesecu je bil junija, ko je dosegel okoli 40 milijonov evrov, najnižji julija, ko se je ustavil pri okoli 24 milijonih evrov. Najprometnejše so bile delnice Krke, s katerimi je bilo sklenjenih za skupno 122,75 milijona evrov poslov. Tečaj Krkinih delnic je pridobil 9,40 odstotka in leto končal pri 65,20 evra.

Med blue chipi je največji padec doživel tečaj delnic Telekoma Slovenije. V prvih mesecih leta je tečaj segal tudi do 150 evrov, potem pa je postopoma upadal. Na letni ravni je izgubil nekaj manj kot 50 odstotkov vrednosti in leto končal pri 73,01 evra. Delnice Pozavarovalnice Sava so na letni ravni izgubile nekaj manj kot 19 odstotkov vrednosti in se konec leta oblikovale pri 12,95 evra. Tečaj delnic Gorenja se je znižal za nekaj več kot 18 odstotkov in leto sklenil pri 4,60 evra. Negativen je bil tudi tečaj delnic Petrola, ki se je v letu dni znižal za nekaj manj kot 10 odstotkov in končal pri 255,80 evra.

Prevzem Žita in Pivovarne Laško
Letos sta bili objavljeni prevzemni ponudbi za Žito, ki je v večinski lasti hrvaške Podravke, in Pivovarno Laško, ki je končala v rokah nizozemskega Heinekena. Delnice Žita so na letni ravni pridobile več kot 34 odstotkov, tečaj se je konec leta oblikoval pri 176,15 evra. Podravka je v prevzemni ponudbi delnice odkupovala po 180,10 evra.

Delnice Pivovarne Laško, za katere prevzemna ponudba traja še do 15. januarja, so se v letu dni pridobile nekaj manj kot osem odstotkov in se oblikovale pri 25,30 evra. Heineken v prevzemni ponudbi ponuja 25,56 evra za delnico. Delnice Cinkarne Celje, katere prodajo naj bi SDH znova začel, ko bodo rešena okoljevarstvena vprašanja, so se v letu dni pocenile za nekaj več kot 57 odstotkov, na 76 evrov.

Najvišje dividende so izplačali v Telekomu Slovenije in Zavarovalnici Triglav, sledili so Petrol, Pozavarovalnica Sava in Krka. Uroš Ožbolt iz borznoposredniške hiše Alta je ocenil, da lahko delničarji, ker ima država velike potrebe po denarju, tudi v prihodnji letih upajo na visok donos iz dividend.