Sod namerava privatizacijo izpeljati odgovorno in transparentno. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Sod namerava privatizacijo izpeljati odgovorno in transparentno. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Prodaja
Vlada je že pred meseci napovedala prodajo deležev v 15 podjetji. Z novo strategijo upravljanja državnih naložb bodo določili še morebitne dodatne odprodaje. Foto: MMC RTV SLO


Kot so sporočili iz Soda, nadzorniki do konca septembra načrtujejo več pomembnih sej, na katerih bodo od uprave Soda zahtevali oceno stanja, predvidene dejavnosti za prodajo deležev države v 15 družbah ter načrtovane ukrepe za izboljšanje upravljanja in poslovanja v družbah, kjer ima država neposredno ali posredno večinski delež.

Poleg tega se bodo seznanili s stanjem in projekcijami poslovanja družb slovenske energetike in družb iz sektorja promet in infrastruktura tako z vidika stanja na področju uresničevanja investicijskih projektov kot tudi finančne sanacije in prihodnjih projekcij poslovanja.
Nadzorni svet bo tudi obravnaval poročilo uprave o pregledu vseh izdanih priporočil upravljavca posrednih in neposrednih kapitalskih naložb države ter predlogih za njihovo nadgradnjo in izboljšavo. Cilj priporočil je vzpostaviti boljši sistem korporativnega upravljanja kapitalskih naložb države, urejenost družb in posledično boljše poslovanje, pravijo v Sodu.

"Slovenska odškodninska družba namerava v prihodnje tudi aktivneje pristopiti k pregledu finančne uspešnosti poslovanja državnih družb," napovedujejo in dodajajo, da so uprave družb v državni lasti odgovorne za uspešnost poslovanja, nadzorni sveti pa za učinkovit nadzor nad poslovanjem in delom uprave.

"Odgovoren in informiran upravljavec"
Sod pa bo "kot odgovoren in informiran" upravljavec naložb države in Soda uspešnost poslovanja spremljal prek rednih četrtletnih poročil in podatkov o planiranju za prihodnja tri leta. Predvideni so tudi pogovori z nadzornimi sveti in/ali upravami družb, ki naj bi omogočili neposrednejšo razpravo o tekočih vprašanjih in hitrejše opredeljevanje ukrepov za reševanje morebitnih težav, ter sestanki, ki bi jih sklicali ob nepredvidenih, posebno pomembnih dogodkih, ki lahko vplivajo na doseganje zastavljenih ciljev in vrednost družbe.

Sod načrtuje tudi ukrepanje ob resnem zaostajanju za potrjenimi poslovnimi načrti. Tako bo zahteval, da nadzorni svet in uprava podata takojšnjo informacijo z navedbo razlogov ter že sprejetimi in predvidenimi ukrepi za izboljšanje stanja, nato pa ga bosta morala redno obveščati o izvajanju teh ukrepov.

Sod bo po potrebi uporabil tudi druge načine pri pridobivanju informacij, ki bodo pripomogle k boljšemu vpogledu v poslovanje, kot je npr. sodelovanje z revizorji, kjer je to mogoče, še napoveduje.

Nadzorniki Soda se bodo glede načrtovane prodaje deležev države ter Soda, Kapitalske družbe (Kad), Modre zavarovalnice, DSU-ja in Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) v 15 družbah na prihodnjih sejah seznanili z dejavnostmi uprave in okvirnim terminskim načrtom predvidenih dejavnosti, za katere je pristojen Sod.

Za transparentno privatizacijo
"Sod si bo prizadeval, da bodo privatizacijski postopki potekali odgovorno in transparentno, saj je to pomembno za zaupanje državljanov in vseh deležnikov v tem procesu," so zapisali.

Krčenje akreditacijske komisije
Nadzorni svet je danes sklenil, da se število članov akreditacijske komisije zmanjša na sedem, kar pomeni, da članov Alenke Stanič in Arneja Misleja, ki sta julija odstopila, ne bodo nadomestili z novimi.

Spremenil je tudi pravilnik o pogojih, postopkih in merilih z vrednotenjem za ugotavljanje primernosti kandidatov za člane organov nadzora gospodarskih družb, v katerih imata Sod in/ali država kapitalsko naložbo. Sprememba naj bi prinesla izboljšave v postopkih akreditacije in nominacije kandidatov za člane nadzornih svetov državnih družb.

Nadzorni svet Soda je bil brez predsednika po odstopu Otmarja Zorna 10. julija, ki je položaj zapustil zaradi nestrinjanja z načinom kadrovanja v družbah v državni lasti.

V nadzornem svetu Soda, ki je do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga zadolžen za upravljanje kapitalskih naložb države, so še Aleksander Mervar, Roman Dobnikar, Nives Cesar, Stane Seničar, Pavle Gorišek, Miran Škof in Simona Razvornik Škofič.

Lozej je sicer direktor Termoelektrarne Toplarna Ljubljana (TE-TOL) in član sveta stranke PS, bil je tudi član volilnega štaba Zorana Jankovića tako na županskih kot na državnozborskih volitvah. V nadzorni svet Soda ga je vlada skupaj z Zornom, Dobnikarjem, Cesarjevo, Seničarjem in Mervarjem imenovala 18. aprila.