Večinski lastniki Aktive Investa so se odločili za ponoven sklic skupščine. Foto: RTV SLO
Večinski lastniki Aktive Investa so se odločili za ponoven sklic skupščine. Foto: RTV SLO

Mislim, da je napoved izpodbojnih tožb šikanozno dejanje.

Stojan Zdolšek, odvetnik
Darko Horvat, direktor Aktive Holdinga, v oddaji Tarča
Horvat meni, da bi lahko mali, večinoma certifikatni delničarji preprosto doplačali delnice. Foto: RTV SLO

S takšno odločitvijo 68.000 malih, certifikatnih delničarjev ohranja lastništvo v družbi. Družbi Dumas in Monera, tudi delničarki Aktive, sta zoper odločitev skupščine, na kateri je bilo navzočega 99,27 odstotka vsega kapitala, že napovedali izpodbojno tožbo.

Napoved Dumasa in Monera je kot nerazumljivo označil predsednik skupščine, odvetnik Stojan Zdolšek, ki meni, da za njo stoji uveljavljanje nekih skritih interesov, ki s samo skupščino nimajo zveze.

Delničarji nekdanje Aktive Investa bodo za eno staro delnico prejeli 36,2 delnice nove družbe, delničarji Aktive Avanta 0,58, Certiusa Investa 1,15, Arkade Holdinga pa 1,58 delnice.

Še vedno možnost prodaje delnic
Uprava je zagotovila, da bo vsem delničarjem, ki bodo še vedno želeli delnice prodati, to omogočila z ustrezno ponudbo, njena višina pa še ni znana. V ta namen bo v roku 14 dni sklicana nova skupščina, na kateri bo uprava družbe predlagala oblikovanje sklada lastnih delnic.

Na milijon po združitvi
Po lanski združitvi štirih Aktivinih družb (Aktive Avanta, Aktive Investa, Arkade Holdinga in Certiusa Investa) v eno so večinski lastniki za vrednost delnice nove družbe določili milijon tolarjev.

Sporni dvig pred dvema mesecema je razburil 68.000 malih certifikatnih delničarjev Aktive, ki bi, če bi bila vrednost ene delnice milijon tolarjev, v večini primerov ostali brez delnic.

Horvat: Delnice bi lahko doplačali
Vsem delničarjem, ki ne bi bili upravičeni do vsaj ene delnice, je družba takrat ponudila denarno nadomestilo, s čimer bi jih izključila iz družbe.

Oglejte si oddajo Tarča.
Darko Horvat, direktor Aktive Holdinga, je v oddaji Tarča na TV Slovenija medtem dejal, da bi lahko okoli 600 delničarjev, ki so spodbudili medijsko zanimanje za omenjeni primer, lahko dvig nominalne vrednosti delnice na milijon tolarjev izpodbijali že na prejšnji skupščini ali pa delnice doplačali.

Nova skupščina - nova cena delnice!
Vodstvo Aktive Investa pa se je kljub vsemu odločilo sklicati novo skuščino, na kateri so dejansko znižali nominalno vrednost delnice. K temu naj bi jih spodbudila želja številnih delničarjev družbe, da bi še naprej ostali delničarji.

Mislim, da je napoved izpodbojnih tožb šikanozno dejanje.

Stojan Zdolšek, odvetnik