Z ministrstva za delo so sporočili, da si prizadevajo za to, da bi tudi pri študentskem delu večjo vlogo prevzel Zavod za zaposlovanje. Foto: Shutterstock
Z ministrstva za delo so sporočili, da si prizadevajo za to, da bi tudi pri študentskem delu večjo vlogo prevzel Zavod za zaposlovanje. Foto: Shutterstock

Po nedavni oživitvi socialnega dialoga so se socialni partnerji najprej lotili pokojninske reforme in se dogovorili, da bodo pogajanja začeli jeseni. Pri oblikovanju nove pokojninske zakonodaje pa želijo aktivno sodelovati tudi mladi. Raziskava, ki jo je v okviru študije mladih opravila fundacija Friedrich Ebert Stiftung (FES), namreč kaže, da mlade zelo skrbi, ali bodo njihove pokojnine primerne za zagotavljanje dostojne starosti. Ta skrb se je glede na izsledke nedavne raziskave, v kateri je v Sloveniji sodelovalo več kot 600 mladih, uvrstila na tretje mesto, takoj za zdravstvenim in bivanjskim vprašanjem. Zaradi pokojnin je namreč zaskrbljenih 55 odstotkov vprašanih mladih.

Sorodna novica Raziskava: Politična stališča mladih v Sloveniji v desno, njihovo zanimanje za politiko narašča

"Lahko bi rekli, da nas je strah, da pokojnina iz prvega stebra ne bo dovolj in da bo v bistvu prenizka," je za Radio Slovenija pojasnila predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik. V pokojninsko blagajno se največ denarja steče iz prispevkov rednih zaposlitev, zato v Sindikatu mladi plus zagovarjajo zamejitev prekarnosti. Po mnenju predsednice sindikata Mojce Žerak so za mlade ključne redne zaposlitve za nedoločen čas s primernimi plačami. "Zato, da se mladi ne bodo več spraševali, ali zanje sploh še bo kaj za penzije," je pojasnila.

Prekarne oblike dela so nekaj, čemur nasprotujemo, a tega ni mogoče nasloviti v okviru pokojninske zakonodaje, pa je jasen državni sekretar z ministrstva za delo Igor Feketija. "Ena stvar, za kar si prizadevamo, je, da bi Zavod za zaposlovanje prevzel večjo vlogo tudi pri študentskem delu. Študente, ki delajo preko zavoda, bi hkrati povezoval z odprtimi delovnimi mesti v rednih delovnih razmerjih," je povedal.

Predstavniki mladinskega sveta ob tem zagovarjajo uvedbo drugega stebra. "Na mladinskem svetu si prizadevamo, da bi se razmislilo tudi o tem, kako bi se študentom omogočilo, da bi lahko čim prej začeli razmišljati in varčevati oz. vlagati v drugi steber," je pojasnila Kotnik. V sindikatu Mladi plus pa so do takšne rešitve zadržani. "Mi smo do tega drugega stebra vseeno zadržani, saj ljudje marsikdaj že zdaj zelo težko shajajo s svojo plačo vsak mesec," je za Radio Slovenija dejala Žerak. Mladi, ki niso del Ekonomsko-socialnega sveta in zato tudi ne sedijo v pogajalski skupini, upajo, da bo ministrstvo upoštevalo njihove pripombe.