Mencinger opozarja, da investicijske olajšave za podjetnike pomenijo manjši priliv v proračun, ki ga mora plačati nekdo drug. Foto: RTV SLO
Mencinger opozarja, da investicijske olajšave za podjetnike pomenijo manjši priliv v proračun, ki ga mora plačati nekdo drug. Foto: RTV SLO

Glede investicijskih olajšav za male podjetnike ima sicer nekaj pomislekov, saj meni, da ukrep empirično ni preveč učinkovit. Podjetje namreč vlaga le, če ve, da bo produkt lahko prodalo, šele drugo vprašanje pa je cena denarja oziroma investicijske olajšave, je opozoril. Dodal je, da gre za politično popularen ukrep, a vsaka olajšava pomeni manjši priliv v proračun, ki pa ga mora plačati nekdo drug.

Po drugi strani pa se zdi Mencingerju zelo koristno znižanje akontacije davka na dohodke pravnih oseb, saj so bili lani dobički veliki, podjetjem pa je to prineslo visoke akontacije, ki bi jih letos težko plačala. Ukrep tako po njegovem mnenju povečuje likvidnost podjetij, končni izkupiček za državo pa je enak.

Dvig trošarin se Mencingerju zdi pametna odločitev, a ukrep žal ni bil uporabljen takoj, še večja napaka pa je po njegovem mnenju bila, da se vinjete niso podražile. Ker je cenovna elastičnost po vinjetah in bencinu nizka, je to dober vir dohodkov, ki bi omogočil posredovanje drugje.

Subvencioniranje krajšega delovnega časa Mencinger pozdravlja, a se pri tem sprašuje, od kod bo vzet denar za subvencioniranje. Tudi dokapitalizacija SID banke se mu zdi smiselna, poudarja pa, da ni jasno, kolikšna je tehnična sposobnost banke, da opravlja funkcije, ki jih ima.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si