"Če zamenjaš v enem letu štiri direktorje, ni lahko," pravi Mervar, ki si zaželel, da bi zaposleni v službo hodili z veseljem. Tako si je za cilj na tem področju postavil izboljšanje komunikacije. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Mervar novi direktor Elesa
Eles bo vodil Aleksander Mervar

Nadzorniki so Mervarja potrdili v sredo zvečer, posle pa prevzame 26. oktobra. Na razpis se je prijavilo pet kandidatov, med njimi tudi Vitoslav Türk, ki je družbo kot vršilec dolžnosti vodil do sredine aprila, nato pa ga nadzorni svet ni izbral za direktorja. V nasprotju s Türkovim predhodnikom Milanom Jevšenakom, ki je bil v Elesu zaposlen za mandatno obdobje, pa Türk ostaja v družbi. "Türk ima veljavno pogodbo, je zaposlen na Elesu in ima trenutno jasno določeno nalogo," pravi Mervar.

"Poznam politike vseh strank"
Mervarja sicer nekateri povezujejo z Virantovo Državljansko listo, a očitke, da je bil nastavljen politično, zavrača. "Mislim, da sem s svojim delom dokazal, kaj znam," pravi. V Elesu je bil od leta 2008 namestnik direktorja. "Poznam vse politike vseh strank. Če bi bil pa v PS-ju, bi pa rekli, da sem prva trofeja PS-ja v zgodovini Elesa. Proti temu se je težko obraniti," je dodal.

In zakaj se je odločil kandidirati za direktorja, če je še pred kratkim to možnost izključeval? O tem ga je prepričevalo veliko prijateljev. "Vase verjamem. Vem, da to zmorem in znam, družbo poznam in vem, kaj me čaka v prihodnje."

Za prevzem omrežja potrebujejo sredstva
Pomembno se mu zdi, da bi Eles prevzel vodilno vlogo na področju oblikovanja strategije elektroenergetskega sistema v Sloveniji. Ta je trenutno v rokah proizvajalcev. Med cilji je omenil povečanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti, največji zalogaj pa bo prevzem 110-kilovoltnega sistema od distribucijskih družb, proizvajalcev in neposrednih porabnikov.

Računajo, da bodo morali za prevzem tega omrežja nameniti okoli 70 milijonov evrov, kar sicer po njegovih besedah ni težava, večja težava je to, da omrežje ni v najboljši kondiciji. Po ocenah iz leta 2010 bi se Elesu stroški letno zaradi zavarovanj in delovne sile (na novo bi zaposlili med 50 in 70 ljudi) povečali med 15 in 17 milijonov evrov letno.

Eles bo moral zato poseči po zunanjih virih financiranja, saj bi potrebovali približno 100 milijonov evrov posojila. Mervar se nagiba, da bi posojil vzeli pri Evropski banki za obnovo in razvoj in Evropski investicijski banki.

Aleksander Mervar novi direktor Elesa
Eles bo vodil Aleksander Mervar