Objavljen bo v prvem četrtletju, okvirna višina sredstev pa znaša dva milijona evrov, so za STA povedali na ministrstvu, kjer so podrobnosti napovedali za prihodnji teden.

"Namen razpisa je izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije z evropskimi in tretjimi državami. Cilj je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije in spodbuditi vzpostavitev novih rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije covida-19 prenehali leteti v Slovenijo," so navedli na ministrstvu.

Gre za drugi razpis za spodbujanje vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije. Na prvem razpisu, objavljenem oktobra 2020, odobrila pa ga je tudi Evropska komisija, je bilo letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi poletov v Slovenijo.

Da je podaljšanje sheme finančnih spodbud za zagotavljanje povezljivosti za letalske prevoznike potrebno, je ta teden opozorila tudi poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, Babett Stapel.

Letalski promet že skoraj dve leti krojijo dogajanje, povezano s pandemijo covida-19, in ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Lani so na ljubljanskem letališču našteli 430.943 potnikov, kar je 47,6 odstotka več kot v letu 2020, a občutno manj kot v predcovidnem letu 2019.

Trenutno na ljubljansko letališče leti 12 rednih prevoznikov s 13 destinacij, napovedi letenja za poletno sezono pa so po navedbah Fraporta Slovenija obetavne. Po zdajšnjih napovedih bo sezona postregla z nekaterimi novostmi in na ljubljansko letališče vrnila nekaj povezav, ki so bile prekinjene zaradi pandemije.