Za zaposlitev šivilj propadlega Preventa je inters pokazalo več podjetij. Foto: RTV SLO
Za zaposlitev šivilj propadlega Preventa je inters pokazalo več podjetij. Foto: RTV SLO
Državna pomoč podjetjem
Prevent za sabo ne bo potegnil edino TIP-a

Začetni predujem je taksa 3.434 evrov, ki jo mora plačati podjetje, brez tega pa stečajnega postopka ni mogoče začeti. Kot je povedal sekretar Okrožnega sodišča Slovenj Gradec Zvone Ulcej, bo o vlogi odločeno do torka, s sklepom za uvedbo stečaja pa bo sodišče določilo tudi stečajnega upravitelja.

Medtem se že ugiba o morebitnih kupcih podjetja, ki bi oživeli proizvodnjo in delo znova ponudili vsaj delu Preventovih delavcev, ki so zdaj na kolektivnem dopustu. V iskanje kupca se je tako vključilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki je do zdaj prejelo tri ponudbe morebitnih "rešiteljev" propadlega koroškega podjetja, od katerih pa je popolna le ena vloga, je poročal Radio Slovenija.

Ministrstvo bo svoje odločitve, povezane z usodo Preventa, podrobneje razložilo v petek, ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je opozorila, da država, ker je Prevent v stečajnem postopku, pogodb ne bo podpisovala, ampak se bo le opredelila do treh prispelih ponudb. Od teh je popolna le ena, je dodala ministrica.

Kriteriji ministrstva o morebitnem kupcu
Pri obravnavi ponudnikov bo ministrstvo upoštevalo več kriterijev, med njimi, koliko delovnih mest namrerava ponuditi morebitni kupec, v kakšnem časovnem obdobju, ali ima morebitni kupec dovolj zagotovil za nadaljevanje dela in ali ima sredstva za vlaganje v podjetje, je še dejala Radičeva.

Kdo so morebitni kupci?
Med morebitnimi "rešitelji" Preventovih delavcev in/ali Preventa samega se sicer omenja avstrijsko družbo Boxmark, ki je po informacijah preteklega tedna omenil možnost, da bi vsaj 100 Preventovih šivilj zaposlih v svojem obratu v Kidričevem. Po neuradnih informacijah Radia Slovenija naj bi več ur na kriznem sestanku razpravljali o morebitnem prevzemu dela proizvodnje in delavcev, več pa naj bi povedali v petek.

Omenja se tudi Prevent Halog, ki je v lasti Nijaza Hastorja, lastnika Preventa DEV-a, ki je že potencialni kupec (vsaj enega podjetja) v stečaju. V Halogu so tako še nedavno trdili, da bi lahko delo dali 100 delavkam Preventa, kar pa je danes že manj realno. Po poročanju Radia Slovenija naj bi namreč lastnik Haloga rešitev za izpad proizvodnje poiskal v tujini.

Potencialni kupec naj bi bili tudi podjetji Michel Thierry in Magna (kot en morebiten kupec) in hrvaški Prevent Creation Project.

Državna pomoč podjetjem
Prevent za sabo ne bo potegnil edino TIP-a