Ocena prihodnjih obetov za NLB in NKBM je negativna, Mooody's pa opozarja predvsem na poslabšanje kreditne sposobnosti v Sloveniji in regiji ter na slabši finančni položaj bank. Foto: MMC RTV SLO
Ocena prihodnjih obetov za NLB in NKBM je negativna, Mooody's pa opozarja predvsem na poslabšanje kreditne sposobnosti v Sloveniji in regiji ter na slabši finančni položaj bank. Foto: MMC RTV SLO

Moody's je znižal tudi oceni za kratkoročni dolg obeh bank. Opozarjajo pa predvsem na poslabšanje kreditne sposobnosti v Sloveniji in regiji ter na slabši finančni položaj bank. Moody's je oceno dolgoročnega depozitnega tveganja Nove Ljubljanske banke znižal z A1 na A3, oceno finančne moči banke pa je znižal s C na D+. Oceno Nove Kreditne banke Maribor pa so v bonitetni hiši znižali z A2/D+ na Baa1/D. Pri obeh bankah je ocena prihodnjih napovedi negativna, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz obeh bank.

V NLB-ju so pojasnili, da je sprememba bonitetne ocene predvsem posledica slabšega finančnega in skromnega kapitalskega položaja banke. Poslabšan finančni položaj se odraža v manjši dobičkonosnosti ter poslabšanemu posojilnemu portfelju, kar je posledica zaostrenih razmer in gospodarske krize v Evropi oziroma na trgih, kjer banka posluje.

Glede na trenutni obseg kapitala in višino obstoječih rezervacij se je banka sposobna spopasti z nadaljnjim poslabšanjem kreditnega portfelja in absorbirati morebitne tovrstne izgube, o ostaja njen finančni položaj pod pritiskom prav zaradi pričakovanega nadaljnjega poslabšanja posojilnega portfelja in omejene sposobnosti banke za okrepitev kapitalskih rezerv ob slabših poslovnih rezultatih, še pravijo v največji slovenski banki.

V NKBM-ju so zapisali, da Moody's znižanje ratinga banke utemeljuje z nadaljevanjem pritiska na bančno poslovanje in poslabšanjem posojilne sposobnosti v Sloveniji ter drugih državah v regiji, kjer NKBM posluje. Poleg tega opozarjajo, da počasno gospodarsko okrevanje v Sloveniji povzroča insolventnost podjetij in posledično poslabšanje posojilnega portfelja, kar vodi v povišano raven rezervacij in oslabitev v drugi polovici letošnjega leta.