V agenciji tveganje vidijo v slabi zasebni porabi in vlaganjih ter še vedno velikem obsegu slabih posojil. Foto: EPA
V agenciji tveganje vidijo v slabi zasebni porabi in vlaganjih ter še vedno velikem obsegu slabih posojil. Foto: EPA

"Slovenski bančni sistem se bo letos, po petih zaporednih letih izgub, verjetno vrnil k dobičkonosnosti, čeprav na skromni ravni," je v izjavi za medije zapisal podpredsednik Moody'sa Armen Dallakyan.

Po oceni agencije bo Slovenija letos imela dvoodstotno gospodarsko rast, ki jo bodo poganjali izvoz in javna vlaganja. Posledično se bo to pozitivno odsevalo tudi v posojilnih portfeljih, dobičkonosnosti in kapitalizaciji slovenskih bank.

Moody's pa vseeno opozarja, da bodo zasebne naložbe in domača poraba še vedno skromne, kar bo določen udarec za morebitno izboljšanje poslovanja bank.

Slaba posojila še vedno predstavljajo določeno tveganje
V sporočilu za javnost so hkrati izpostavili, da se je kapitalska trdnost bank zaradi državnih dokapitalizacij izboljšala, stroški pa so se znižali. Agencija tako pričakuje, da se bo kapitalska ustreznost slovenskega bančnega sistema v prihodnjih od 12 do 18 mesecih še rahlo izboljšala - ob koncu lanskega leta je bila pri 17,3 odstotka.

Vseeno pa vztraja precejšna izpostavljenost slovenskih bank slabim terjatvam - pri treh ocenjevanih bankah je bil delež slabih terjatev konec lanskega leta v povprečju pri 31,5 odstotka bruto posojil. Tveganje zaradi slabih posojil bo kljub pričakovanju upada omenjenega deleža na 25 odstotkov do konca leta ostalo visoko. Pri tem je sicer treba omeniti, da imajo banke za večje deleže teh slabih posojil že oblikovane rezervacije.