Moody's je znižal bonitetno oceno za Hrvaško. Foto: EPA
Moody's je znižal bonitetno oceno za Hrvaško. Foto: EPA

Na podobno raven je decembra lani Hrvaški bonitetno oceno znižala tudi bonitetna hiša Standard & Poor's. Moody's je hkrati spremenil napovedi za hrvaško boniteto z negativnih v stabilne, za ta korak pa so se v agenciji odločili na podlagi ocene, da obstaja zgolj omejeno tveganje, da bi prišlo do izraženega poslabšanja fiskalnega položaja in zadolženosti.

Po mnenju agencije zaradi krize v državah Evropske unije verjetno ne bo povpraševanja po hrvaških izdelkih, kar bo omejilo hrvaški izvoz.

"Pričakovani vstop države v EU julija 2013 predstavlja pozitiven razvoj dogodkov, sicer pa bodo okoliščine v Evropi in reformska inercija hrvaške vlade verjetno omejili koristi, za katere se po navadi verjame, da bi se morale zvišati," navaja Moody's v svojem sporočilu.

Moody's je prepričan, da hrvaška vlada ne more urediti javnih financ brez znižanja davkov ter zmanjšanja sredstev za socialno zavarovanje in ladjedelnice.

Z današnjim znižanjem je Hrvaška dosegla najnižjo bonitetno oceno od januarja leta 1997.

"Nimamo česa dodati oceni, ki kaže na to, kje so problemi na Hrvaškem, predvsem v pomanjkanju proizvodnje. Gre za resno opozorilo," je na današnji izredni novinarski konferenci na sedežu vlade povedal hrvaški minister za finance Slavko Linić, ki je agenciji Moody's sicer odgovoril, da se hrvaška vlada ne ukvarja z zvišanjem vrednosti izvoza temveč z zmanjšanem uvoza.

Možnost rebalansa proračuna
Po besedah ministra se je hrvaška vlada spopadla z vsemi težavami, ki jih agencija omenja, med drugim si prizadeva tudi za večja vlaganja zasebnega sektorja v energetiko in za prestrukturiranje zasebnega sektorja s predstečajnimi pogodbami, da bi rešili delovna mesta in odprli možnosti za nove investicije.

Omenil je tudi, da je vlada sprožila dolgotrajne procese, kot so prestrukturiranje železnic ter nadaljevanje privatizacije javnih podjetij in preoblikovanje javne uprave. Kot primera privatizacije je izpostavil Hrvaško poštno banko (HPB) in zavarovalnico Croatia osiguranje ter koncesije za avtoceste.

Po drugi negativni oceni Hrvaške v slabih dveh mesecih je napovedal možnost rebalansa državnega proračuna že v prvem trimesečju. Ocenil je, da bodo morali znižati proračunske izdatke ter razmisliti o uvedbi davka na nepremičnine.