Finančni minister Dušan Mramor meni, da gospodarsko rast zavira percepcija v medijih in javnosti, ki ne odraža rezultatov. Foto: BoBo
Finančni minister Dušan Mramor meni, da gospodarsko rast zavira percepcija v medijih in javnosti, ki ne odraža rezultatov. Foto: BoBo
Dušan Mramor
Mramor je napovedal, da bo poiskal rezerve za povečanje obrambnih izdatkov. Foto: BoBo

Minister je ob tem izpostavil ugotovitve misije Evropske komisije v Sloveniji, ki je opravljala analizo makroekonomskih neravnovesij v Sloveniji. Slovenija sicer ne izpolnjuje petih od skupno 14 makroekonomskih kazalcev.

Kljub temu pa je Mramor poudaril, da je Slovenija pri štirih kazalcih dosegla velik napredek. Tako sta se izboljšala delež izvoza na svetovnih trgih in stanje mednarodnih naložb, znižala se je brezposelnost, izboljšala pa se je tudi cenovna in stroškovna konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Edini kazalec, kjer misija ni ugotovila napredka, je dolg države, a Mramor ob tem poudarja, da je misija obravnavala podatke iz leta 2014. Dolg je po navedbah Mramorja lani dosegel vrh in zdaj vsako leto pričakuje padanje, kar je tudi skladno z zahtevami iz pakta o stabilnosti in rasti.

Javnost in mediji rezultatov ne zaznavajo
Člani misije pa so izpostavili tudi, navaja Mramor, da ne razumejo velikega razkoraka med dosežki in njihovo predstavitvijo v medijih in javnosti. Ta razkorak med percepcijo in dejanskim stanjem pa po mnenju Mramorja pomeni manjše povpraševanje, investicije, manjšo rast BDP-ja in navsezadnje tudi zaposlenosti ter višanje obrestne mere.

Mramor je v Bruslju poudaril tudi kakovost pri pobiranju davka na dodano vrednost, kjer je Slovenija v samem vrhu EU-ja. Občuten napredek pa je Slovenija dosegla tudi pri skrajševanju insolvenčnih postopkov.

Mramor: Za obrambo bomo poiskali rezerve
Mramor pa se je odzval tudi na kritike zveze Nato, ki Sloveniji očita, da obrambi namenja premalo sredstev. Zagotovil je, da bodo ob spremembah proračuna za leto 2017 pogledali, kje so kakšne rezerve, da bi se lahko to področje finančno okrepilo, če bo pa javnofinančna slika to omogočala, pa bodo to naredili še letos.

Kot je znano, je Slovenija zaradi zniževanja izdatkov, namenjenih za obrambo, deležna kritik zveze Nato, ki razmišlja tudi o izključitvi Slovenije. Zavezništvo je namreč v letu 2014 za obrambne izdatke namenilo 2,5 odstotka BDP-ja, medtem ko Slovenija za obrambne izdatke namenja le odstotek BDP-ja.