V Muri poteka tudi reorganizacija družbe. Foto: MMC RTV SLO
V Muri poteka tudi reorganizacija družbe. Foto: MMC RTV SLO

Na ravni skupine je Mura tako ustvarila četrt milijona evrov več prihodkov kot v letu 2007, poslovni odhodki pa bodo dosegli 93 milijonov evrov, kar je za 2,4 milijona manj kot leta 2007. Družba bo tako ustvarila za 1,4 milijona evrov izgube, kar je milijon evrov manj kot lani.

Predsednik uprave Mure Franc Huber je dejal, da so, odkar je v drugi polovici leta vodstvo prevzela nova uprava, pri poslovanju dosegli bistveno izboljšanje - za polovico.

Čeprav so zaprosili za petmesečni odlog pri plačevanju prispevkov v zdravstveno in pokojninsko blagajno, kar znese 2,3 milijona evrov, Huber meni, da je skupna bilanca še vedno dobra. Realizacija je enaka lanski, glede na načrte pa dva odstotka višja, tako kot stroški, je še dejal.

Reorganizacija že poteka
Projekt reorganizacije družbe, pripravljen junija in julija in odobren od nadzornega sveta, poteka. Tako bo družba z letom 2009 ustanovila nove proizvodne družbe, in sicer Mura moška oblačila, Mura ženska oblačila, Mura in partner, Muralist, Avtomatsko krojenje, Šivanje po meri in Energetika na področju podpornih družb, poleg tega pa bodo imeli tudi tri trgovske družbe.

S tem bodo po besedah Hubra dosegli večjo preglednost poslovanja v posameznih okoljih, poslovna tveganja iz enovite firme razpršili na posamezne družbe oziroma dejavnost, poslovanje pa bo učinkovitejše.

Prihodnje leto po načrtih 500 zaposlenih manj
O morebitnem odpuščanju Huber ni konkretno govoril, povedal je, da letošnji načrt zmanjševanja zaposlenih predvideva 500 delavcev manj, do zdaj jih je odšlo 350, nekaj jih je na čakanju. S programom preoblikovanja v prihodnjem letu načrtujejo dodatnih 500 manj zaposlenih, pri čemer vpliv recesije ni upoštevan. Ta hip je v Muri zaposlenih 3.513 delavcev.