Foto: EPA
Foto: EPA

V restavracijah in hotelih so se cene na letni ravni povzpele za 17,8 odstotka, cene v skupini stanovanje, voda, elektrika, plin in drugi energenti so se zvišale za 16,1 odstotka, cene pohištva in opreme za dom pa za 15,8 odstotka.

Prevoz je na letni ravni dražji za 11,5 odstotka, v skupini različnih dobrin in storitev pa so zaznali 10,7-odstotno podražitev.

Na področju rekreativne in kulturne dejavnosti so se cene zvišale za 8,4 odstotka, obleke in obutve za 6,6 odstotka, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov za 4,4 odstotka, zdravstvenih storitev za 3,5 odstotka, izobraževanje pa za 2,3 odstotka.

Na mesečni ravni največja podražitev oblek in obutve

Na mesečni ravni so se najbolj, za 6,9 odstotka, zvišale cene v skupini obleka in obutev. Cene v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti so se od septembra do oktobra povzpele za 2,8 odstotka, hrana in brezalkoholne pijače pa so se podražile za en odstotek.

K višji inflaciji na letni ravni je v oktobru največ prispevala rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače (5,11 odstotne točke), cen v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti (2,72 odstotne točke) in cen prevoza (1,69 odstotne točke).

Na letni ravni so se v povprečju najbolj dvignile cene v skupini energija, za 19,9 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo na Hrvaškem so doslej zaznali v septembru, ko je znašala 12,8 odstotka.