Še v torek so na občini zahtevali tudi lastniški delež v Fructalu, in sicer 25 odstotkov plus eno delnico. Foto: BoBo
Še v torek so na občini zahtevali tudi lastniški delež v Fructalu, in sicer 25 odstotkov plus eno delnico. Foto: BoBo
Pivovarna Union in srbski Nectar sta v ponedeljek podpisala pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu. Foto: BoBo
Bo Fructal ostal vsaj v delni slovenski lasti?

Župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak je dodal, da so kamen spotike delovna mesta, medtem ko se je občina zahtevi po lastniškem deležu v Fructalu odpovedala.

Kupo-prodajna pogodba, ki jo je v ponedeljek podpisal Nectar, vsebuje prvo zahtevo občine - naj proizvodnja ostane v Ajdovščini. Ta zahteva je torej izpolnjena, a na občini bodo vseeno vztrajali, da se še z njimi podpiše pogodba ali vsaj izjava, je pojasnil Poljšak.

Število delovnih mest je še pod vprašajem
S predstavniki srbskega podjetja pa niso našli skupne besede o drugi zahtevi občine, in sicer o zahtevi, da naj Nectar v Fructalu ohrani najmanj trenutno število delovnih mest. "Včeraj jih nismo mogli prepričati o tem, se bomo pa še danes pogovarjali z njimi," je pojasnil ajdovski župan.

Še v torek so na občini zahtevali tudi lastniški delež v Fructalu, in sicer 25 odstotkov plus eno delnico. Nectar v to ne privoli, zato se je občina tej zahtevi odpovedala. "Če se ne strinjajo, se pač ne strinjajo, tega jim ne moremo vsiliti," pravi Poljšak.

V Ajdovščini brezposelnost narašča
Pogajanja z Nectarjem se nadaljujejo, občina pa bo v četrtek podala svoje mnenje o tem, ali je Nectar primeren kupec ali ne. Če se o ohranitvi delovnih mest ne bodo mogli dogovoriti, bo občina poskusila prek države ustaviti prodajo. A Poljšak meni, da bo skupščina Pivovarne Laško prodajo v soboto verjetno potrdila, saj banke potrebujejo denar.

Občina pri ohranitvi delovnih mest vztraja zaradi naraščajoče brezposelnosti, je še pojasnil Poljšak. Medtem ko je leta 2000 brezposelnost v občini dosegala komaj pet odstotkov, se je do konca lanskega leta dvignila na 12 odstotkov, letos pa bi po ocenah župana lahko dosegla že 15 odstotkov.

V ponedeljek podpisana pogodba
Pivovarna Union in srbski Nectar sta v ponedeljek podpisala pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu. Nectar bo za omenjeni delež odštel 35,3 milijona evrov. S podpisom pogodbe je že soglašal nadzorni svet Pivovarne Union, v soboto bo posel obravnavala še skupščina Pivovarne Laško.

Bo Fructal ostal vsaj v delni slovenski lasti?