Na pomurski avtocesti so zaradi protestne vožnje pričakovali zgoščen promet in zastoje. Foto: MMC RTV SLO
Na pomurski avtocesti so zaradi protestne vožnje pričakovali zgoščen promet in zastoje. Foto: MMC RTV SLO
Protest pred Darsom
Dars trdi, da je stopil v stik z vsemi glavnimi izvajalci, s katerimi sodeluje pri izvedbi projekta zgraditve avtocest v Sloveniji ter jih pozval h konstruktivnemu pristopu pri reševanju neplačanih podizvajalcev. Foto: MMC RTV SLO

V Društvu podizvajalcev, kjer že mesece zahtevajo poplačilo terjatev za osem milijonov evrov in pol, so na pomurski avtocesti med Mariborom in Lendavo pripravili protestno počasno vožnjo, ki je trajala dve uri. Kljub napovedim o večkilometrskih zastojih, teh ni bilo.

"Mi nismo bili obveščenih o nobenih zastojih na tem odseku. Od Cerkvenjaka proti Murski Soboti se je sicer peljala kolona osebnih in kombiniranih vozil v spremstvu policije in vozil Darsa, vendar so vozili s hitrostjo več kot 80 kilometrov na uro, tako da hujših zastojev ni," so za MMC povedali na Prometno-informacijskem centru.

Podizvajalci so najprej napovedovali dveurno popolno zaporo pomurske avtoceste. Potem ko je GZS preklical vlogo Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu za izdajo dovoljenja za zaporo Pomurke, so podizvajalci ločeno od GZS-ja, prek Društva podizvajalcev, vlogo za zaporo vložili na Dars.

Ta je konec maja vlogo Društva podizvajalcev zavrnil, saj bi bila po njihovem mnenju popolna zapora protizakonita. Podizvajalci so se nato namesto za popolno zaporo odločili za dveurno protestno vožnjo, kar pa so na Darsu označili za neprimerno obliko protesta.

Zahtevajo unovčenje bančnih garancij
Podizvajalci že vse od začetka letošnjega leta bijejo boj za poplačilo neplačanih del pri gradnji avtocest. Od Darsa zahtevajo unovčitev bančnih garancij, ki so namenjene za poplačilo podizvajalcev. V Družbi za avtoceste pa medtem poudarjajo, da bančnih garancij ne morejo unovčiti za poplačilo podizvajalcev, enako pa je tudi pravno mnenje, ki so ga naročili.

V Darsu poudarjajo, da sicer pregledujejo posamezne zahtevke podizvajalcev. Če bodo ugotovili, da se kateri od zahtevkov nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bodo plačilo poravnali iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne morejo izvesti.

Zatrjujejo, "da so zaradi hitrega in odgovornega pristopa že rešili razmeroma veliko število neposrednih zahtevkov podizvajalcev." Obenem v Darsu pojasnjujejo, da morajo pri odločitvah glede zahtevkov podizvajalcev ravnati zakonito ter da ne smejo storiti dejanj, ki bi povzročila finančno oškodovanje družbe, ki jo vodijo.