Z opozorilno zaporo želijo podizvajalci uveljaviti izpolnjevanje pogodbenih določil. Foto: MMC RTV SLO
Z opozorilno zaporo želijo podizvajalci uveljaviti izpolnjevanje pogodbenih določil. Foto: MMC RTV SLO

V sklopu protestnega shoda bodo podizvajalci gradnje pomurske avtoceste izvedli popolno zaporo za tranzitni promet na cesti med priključkoma Vučja vas in Lenart. To bodo storili, če Dars do 8. junija, ko se bo iztekel 60-dnevni rok, ne bo preveril neplačanih terjatev in upravičene tudi poplačal.

"Skrajni ukrepi so nujni"
Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS-ju je pojasnilo, da so se podizvajalci "prisiljeni zateči k tako skrajnim ukrepom, saj Dars, kot podjetje v državni lasti noče unovčiti bančnih garancij za poplačilo opravljenih del na pomurski avtocesti, čeprav bi jih glede na pogodbena določila in po mnenju ministra za finance Franca Križaniča morala".

Vlada je sicer zagotavljala skorajšnjo rešitev nastalih razmer, vendar po navedbah podizvajalcev do zdaj ni prišlo do nobenega napredka. Z opozorilno zaporo želijo podizvajalci uveljaviti izpolnjevanje pogodbenih določil, pojasnili pa so tudi, da odsek, ki so ga gradili, nima uporabnega dovoljenja.

Kršitve prijavili tudi Evropski komisiji
Nepoplačani podizvajalci so že vložili vlogo za zaporo avtoceste, pripravljajo pa tudi skupno tožbo proti Darsu in družbi DDC kot nadzornemu organu. Menijo namreč, da se brez odločbe sodišča ne bo zgodilo nič, je povedala koordinatorka združenja podizvajalcev Bojana Zarnik.

Ker je bila avtocesta sofinancirana z evropskimi sredstvi, bodo vložili tudi prijavo na Evropsko komisijo.