Delavci na čakanju zahtevajo odstop njihovih predstavnikov, v nasprotnem primeru grozijo z demonstracijami. Foto: MMC RTV SLO
Delavci na čakanju zahtevajo odstop njihovih predstavnikov, v nasprotnem primeru grozijo z demonstracijami. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice
Zaposleni na Slovenskih železnicah, napoteni na čakanje, so se povezali v iniciativni odbor. Sindikalistom očitajo nestrokovno pripravo seznamov delavcev, ki so ostali doma. Foto: MMC RTV SLO
Na čakanju je 1.075 zaposlenih, številka bi lahko v prihodnjih tednih narasla na 2.000. Foto: MMC RTV SLO
SŽ
Pristojno ministrstvo že išče pomoč pri sanaciji in reorganizaciji SŽ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni, ki bodo do junija na čakanju, bodo prejemali 85-odstotno nadomestilo plače in ohranili vse pravice in obveznosti iz delovnega razmerja. Foto: MMC RTV SLO
SŽ: 1075 zaposlenih na čakanju

"Vodilna mesta na Slovenskih železnicah zasedajo nesposobneži in strokovno neusposobljeni ljudje. Medtem pa so na čakanje na delo napoteni ljudje z višjo izobrazbo oz. ljudje, ki so bili v preteklosti umaknjeni z vodilnih mest zaradi političnih in sindikalnih pritiskov," so za MMC povedali v iniciativnem odboru delavcev na čakanju Slovenskih železnic, ki podporo zbirajo prek posebnega elektronskega naslova.

Delavce motijo visoke plače sindikalistov
Poleg nezadovoljstva z izbiro kadrov, ki so na čakanju, pa odbor opozarja tudi na velike dohodke delavskega direktorja Alberta Pavliča in predsednika Sveta delavcev Silva Berdajsa.

"Javno je znano, da ima delavski direktor okoli 7.000 evrov bruto plače, službeni avtomobil, mobilni telefon in stanovanje. Predsednik sveta delavcev pa ima okoli 1.000 evrov plače manj in prav tako službeni avtomobil, mobilni telefon in stanovanje," pravijo v odboru in dodajajo, da se svojim bonitetam ne želita odreči. Poleg tega pa opozarjajo tudi na visoke plače (najmanj 2.500 evrov) 15 profesionalnih sindikalistov, med katerimi ni nihče na seznamu napotitve na čakanje, "kaj šele, da bi se odpovedali svojim bonitetam".

Danes se bo prvič sešel tudi usmerjevalni odbor, ki bo skrbel za sanacijo Slovenskih železnic.
Vodil ga bo prometni minister Patrick Vlačič, v njem pa bodo sedeli še generalni direktor železnic Goran Brankovič, delavski direktor Albert Pavlič, prvi nadzornik Andrej Godec, dva predstavnika delavcev in predstavnik ministrstva za finance.
Tehtnejših odločitev danes ni pričakovati, kot pa poroča Radio Slovenija, se bodo dogovorili le to, kako pogosto se bo odbor sestajal.

.

"Če Pavlič in Berdajs ne odstopita, sledijo demonstracije"
Tako so v iniciativnem odboru že pripravili in poslali zahtevo po odstopu tako delavskega direktorja kot predsednika sveta delavcev. "In če to ne bo zaleglo, se bomo morali demonstrativno zbrati pred sedežem sindikatov," so svoje nadaljnje ukrepe napovedali v odboru.

Zaposlene izbirali direktorji posameznih področij
Iz Službe za organizacijsko komuniciranje pa so sporočili, da so tiste, ki gredo na čakanje, izbirali direktorji posameznih področij v sodelovanju z vodji posameznih organizacijskih enot glede na trenutni obseg dela in glede na ukrepe racionalizacije in optimizacije poslovanja. Zato odločno zanikajo navedbe, da bi seznam sestavljal ali nanj vplival kdorkoli drug.

Ministrstvo za promet pa je objavilo mednarodni razpis za svetovanje pri sanaciji in reorganizaciji Slovenskih železnic. Vrednost razpisa ni določena, cena pa bo določena s pogajanji s prijavljenimi kandidati. Zainteresirani lahko ponudbe skupaj z referencami s področja sanacij železniških sistemov oddajo do 25. januarja do 12. ure.

Od izvajalca pričakujejo načrt poslovnega preobrata SŽ-ja, svetovanje pri implementaciji poslovnega preobrata na strateški in operativni ravni, razvoj socialno sprejemljivih rešitev za presežne zaposlene, pripravo modela prestrukturiranja v skladu z usmeritvami države kot lastnice in evropskega pravnega reda ter svetovanje pri implementaciji modela prestrukturiranja železnic.

Na čakanje do skupno 2.000 zaposlenih
Kot je znano, je z današnjim dnem na čakanje skupno odšlo 1.075 zaposlenih na Slovenskih železnicah. Že v prihodnjih tednih bi se tem lahko pridružili tudi novi, saj so na Slovenskih železnicah dobili soglasje Zavoda RS za zaposlovanje, po katerem lahko na čakanje pošljejo skupno največ 2.000 delavcev.

Berdajs je za Radio Slovenija dejal, da odpuščanje delavcev sicer ni predvideno, je pa zaradi strukture starejših delavcev v prihodnjih treh letih mogoče (po t. i. mehkejših ukrepih, torej z odhodom v pokoj) zmanjšati število zaposlenih za okoli 1.200 ljudi.

Prav ti pa so tudi edini, ki niso nezadovoljni z napotitvijo na čakanje, so za MMC pojasnili v iniciativnem odboru. "V bistvu so vsi delavci, ki so napoteni na čakanje in s tem ne izpolnjujejo pogojev za upokojitev, nezadovoljni, saj tega niso pričakovali," pravijo v odboru in dodajajo, da prek elektronske pošte dobivajo "podporne člane" skorajda vsako uro.

Za odgovor na očitke iniciativnega odbora delavcev smo na MMC-ju vprašali tudi predstavnike reprezentativnih sindikatov Slovenskih železnic, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Na čakanju bodo prejemali 85-odstotno nadomestilo plače
Sicer pa so iz Službe za organizacijsko komuniciranje še poudarilim, da bodo zaposleni na čakanju do junija prejemali 85-odstotno nadomestilo plače in ohranili vse pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja. Kot so še sporočili, je ukrep začasnega čakanja na delo sestavni del vladnega svežnja za ohranjanje čim večjega števila delovnih mest.

SŽ: 1075 zaposlenih na čakanju