Za sod ameriške surove nafte je bilo treba odšteti rekordnih 84,10 dolarja. Foto: EPA
Za sod ameriške surove nafte je bilo treba odšteti rekordnih 84,10 dolarja. Foto: EPA

Cena nafte se je nekoliko znižala, a se je zaradi strahu pred tropskimi nevihtami v Mehiškem zalivu ustalila blizu rekordne vrednosti.

Na azijskem trgu je bilo za 159-litrski sod zahodnoteksaške surove nafte treba odšteti 81,72 dolarja, 6 centov manj v primerjavi s četrtkom. Severnomorska nafta brent se je na londonski borzi pocenila za 14 centov, na 78,95 dolarja za sod. Začasno zaprtje četrtine naftne proizvodnje zaradi tropskih neviht, ki divjajo v Mehiškem zalivu in bi po napovedih ameriških vremenoslovcev ta konec tedna dosegle Alabamo, Misisipi in Luisiano, je vznemirilo trg, saj so se ameriške zaloge nafte zmanjšale

Po mnenju analitikov pa bodo cene nafte še višje poganjale "špekulativen netradicionalni kapital" v energetske proizvodnje obrate, ta pa se s padanjem vrednosti dolarja še povečuje.

Ameriška valuta se je v primerjavi z evropsko v četrtek znova znižala in prvič po novembru 1976 padla na vrednost kanadskega dolarja. Evro je namreč v primerjavi z ameriškim dolarjem dosegel rekordno vrednost in prvič presegel psihološko mejo 1,4 dolarja.