Stečaj Preventa je že gotova zadeva. Foto: Reuters
Stečaj Preventa je že gotova zadeva. Foto: Reuters
Prevent Global
Podjetje s 1.260 zaposlenimi je bankam dolžno okoli 55 milijonov evrov, sedem milijonov evrov dolga pa ima do dobaviteljev. Foto: Reuters
Prevent Global
Bo vladi 'pet sekund pred dvanajsto' uspelo najti kupca in rešiti službe 1.260 zaposlenih? Foto: MMC RTV SLO/EPA
Šivi slovenjgraškega Preventa pokajo

Gospodarska ministrica je dodala, da pogovori z njimi še potekajo in da je ministrstvo vsem interesentom ponudilo različne ugodnosti. Vsi zainteresirani, teh je po ministričinih besed od tri do pet, bodo svoje konkretne načrte vstopa v podjetje ministrstvu predložili do srede. Do takrat, je še dejala ministrica, se morebitni vlagatelji ne želijo izpostavljati javnosti.

Scenarij reševanja Preventa Globala naj bi bil torej podoben tistemu v Muri. Radićeva ob tem priznava, da ima država največ možnosti, da pomaga, šele po tem, ko bo podjetje šlo v stečaj. Vlagatelji, ki se bodo odločili vstopiti v podjetje, bodo deležni tudi pomoči države, ki jim bo pomagala s subvencijami za zaposlovanje, olajšavami za naložbe in jamstvi za posojila.

Darja Radić je priznala, da se zaveda, da je ta način vpletanja države v popolnoma zasebno podjetje nenavaden, a sta se s predsednikom vlade Borutom Pahorjem za to odločila, ker sta ugotovila, da je ta panoga precej zanesljiva in da je delo zaposlenih v Preventu cenjeno tudi v tujini. Poleg tega bi propad podjetja pomenil izgubo dela za več kot tisoč zaposlenih.

Ob tem je Radićeva poudarila, da država nikakor ne namerava pomagati zdajšnjima lastnikoma družbe, Janku Zakeršniku in Nijazu Hastorju. "Dva lastnika se ne moreta dogovoriti, trg ostaja, delavke imamo. Enostavno ne želimo, da ta trg odide drugam, kar se bo zgodilo, če se ne bomo hitro odzvali," je opozorila Radićeva.

Nadzorni svet: V torek bo verjetno objavljen stečaj
Danes so se sešli tudi nadzorniki Preventa Globala, predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić pa je po seji dejal, da bo v torek najverjetneje predlagan stečaj za podjetji Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Dodal je, da jih je uprava obvestila, da "tudi po današnjem dnevu ni našla rešitve za podjetje".

Prevent Global pred stečajem in stavko
V Preventu Globalu in Preventu avtomobilski deli tudi v petek niso prejeli junijskih plač, zato zaposleni stavkajo. Sindikata obeh podjetij sta stavko izkoristila tudi za informiranje za zdaj še zaposlenih o mogočih oblikah pomoči, saj pričakujejo, da se bo njihova socialna stiska ob stečaju podjetja le še poglobila. Pomoč sta delavcem obljubila tudi Rdeči križ in Karitas.

Zaradi letnih dopustov je v Preventovi proizvodnji za šivanje avtomobilskih prevlek trenutno le okoli 360 delavcev, še 40 pa v krovni družbi. Obe družbi zaposlujeta okoli 1.260 delavcev.

Skupna ugotovitev: Časa je zelo malo
Uprava je konec preteklega tedna že napovedala stečaj podjetja, saj po umiku strateškega partnerja ne vidi več možnosti sanacije družbe. Radičeva in Pahor sta se nato sešla s predsednikom uprave družbe Prevent Global Renatom Kranjcem. Sogovorniki so ugotovili, da je časa za reševanje Preventa zelo malo, in napovedali iskanje posla, ki bi podjetju zagotovilo obstoj.

Morebitni kupci, ki bi pomenili rešitev za družbo, so Prevent pripravljeni prevzeti le pod določenimi pogoji. Tako želijo, da zdajšnja lastnika družbe Janko Zakeršnik in Nijaz Hastor iz lastništva izstopita, najverjetneje pa bodo zahtevali tudi reprogram dolgov bankam, ki so največje Preventove upnice, piše časnik Finance.

Podjetje dolžno okoli 55 milijonov evrov
Podjetje s 1.260 zaposlenimi je bankam dolžno okoli 55 milijonov evrov, sedem milijonov evrov dolga pa ima do dobaviteljev. Prevent je za kupca sicer potencialno zanimiv tudi zato, ker ima certifikat družbe Mercedes, kar pomeni, da lahko zanjo šiva prevleke v skladu s certifikatom. V družbi so zadnjih 12 let šivali prevleke za Vokswagen in jih prodajali prek družbe Nijaza Hastorja Prevent DEV. Prodajo Mercedesovih prevlek je družba Prevent Global do pred kratkim vodila sama, dokler te zaradi slabe bonitetne ocene za Mercedes niso bile več sprejemljive. Mercedesove prevleke so se zato že več kot leto dni prodajale prek Hastorjeve družbe.

Šivi slovenjgraškega Preventa pokajo