Pri Standard & Poor's so se za napako opravičili. Foto: EPA
Pri Standard & Poor's so se za napako opravičili. Foto: EPA
Pariz besni, saj so se močno trudili ohraniti najvišjo oceno. Foto: EPA

Ta je še podkrepil potrebo po novih, strogih pravilih delovanja bonitetnih agencij, ki jih bo komisija predstavila v torek, so poudarili v Bruslju.

"Ta incident je resen in kaže, da morajo biti v trenutno napetih in spremenljivih tržnih razmerah igralci na trgih še toliko bolj disciplinirani in še posebej odgovorni," je poudaril komisar za notranji trg Michel Barnier, sicer Francoz. To je po njegovih besedah še toliko pomembneje, ker v omenjenem primeru ne govorimo o katerem koli akterju na trgu, temveč o eni največjih bonitetnih agencij, ki ima kot taka še posebno odgovornost.

V Standard & Poor's (S&P) so priznali, da so nekaterim strankam "zaradi tehnične napake" napačno sporočili, da so Franciji znižali njeno najvišjo možno bonitetno oceno, trojni A. Francija je ena šestih držav v območju evra, ki se še ponašajo s trojnim A in je tako zelo pomembna za ohranjanje dobre bonitete Družbe za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF). Trojni A imajo sicer še Nemčija, Avstrija, Luksemburg, Finska in Nizozemska.
Strožja pravila?
Barnier danes ni želel komentirati same napake, češ da jo je S & P takoj priznal ter da bodo o tem presodili Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma) in pristojni nacionalni organi. Je pa komisar poudaril, da je ta incident še podkrepil njegovo prepričanje, da Evropa mora sprejeti stroga pravila, vključno z delovanjem bonitetnih agencij. Predlogi, ki jih bo predstavil v torek, predvidevajo zaostritev pravil za bonitetne agencije.

Konkretno bodo ti predlogi po komisarjevih besedah predvideli zmanjšanje odvisnosti od teh agencij, okrepitev konkurenčnosti in odpravo navzkrižja interesov, povečanje preglednosti njihovega delovanja in doslednost pri ocenjevanju državnih obveznic. Komisija bo predlagala tudi vzpostavitev evropskega okvira za civilno odgovornost ob resnih kršitvah ali malomarnostih, ki naj bi omogočil pritožbe na civilnih sodiščih.

Francoska vlada se je na incident odzvala zelo jezno, saj se država že več tednov pod močnimi pritiski trgov z vsemi močmi trudi ohraniti najboljšo možno oceno trojni A.