Večinski del nefinančne vrednosti predstavljajo zgradbe in objekti (82,1 odstotka). Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Večinski del nefinančne vrednosti predstavljajo zgradbe in objekti (82,1 odstotka). Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

To je skupaj predstavljalo 5,8-kratnik bruto domačega proizvoda (BDP), je ta teden objavil Statistični urad RS (Surs).

Osnovna sredstva slovenskega gospodarstva so bila konec leta 2021 neto vredna 157 milijard evrov, zaloge v bilancah gospodarstva pa 28 milijard evrov. Večinski del vrednosti so bili zgradbe in objekti (82,1 odstotka), sledili so stroji in oprema (14,3 odstotka), proizvodi intelektualne lastnine (3,3 odstotka) in gojena naravna sredstva (0,3 odstotka).

Gospodarske družbe so imele konec lanskega leta v lasti ali finančnem najemu 46,8 odstotka skupne neto vrednosti osnovnih sredstev, gospodinjstva 31,4 odstotka, pri čemer so njihova osnovna sredstva predvsem lastniška stanovanja, sektor država 21,2 odstotka, sektor nepridobitnih institucij, ki opravljajo storitve za gospodinjstva, pa 0,6 odstotka.

Posledica visoke rasti obsega naložb v 2021 v primerjavi z letom 2020 v višini 13,7 odstotka je bila v višji neto vrednosti osnovnih sredstev realno (po izločitvi cenovnih učinkov) za 0,5 odstotka.

Stroji in oprema

Vrednost strojev in opreme je zrasla za 4,2 odstotka, vrednost proizvodov intelektualne lastnine pa za 3,9 odstotka. Vrednost zgradb in objektov se je v primerjavi z letom prej ponovno realno znižala za 0,3 odstotka, saj je bil obseg potrošnje stalnega kapitala še naprej večji od novih naložbenih vlaganj.

Kot je navedel statistični urad, z letošnjo objavo dopolnjujejo bilanco stanj nefinančnih sredstev sektorja gospodinjstev z ocenami vrednosti trajnega potrošnega blaga v lasti gospodinjstev kot končnih potrošnikov. Pojasnjevalna postavka je bila izključena iz glavne bilance stanja in predstavlja trajno blago, ki ga gospodinjstva daljše časovno obdobje uporabljajo za končno potrošnjo (denimo pohištvo, gospodinjski aparati, vozila in drugo trajno blago).

Gospodinsjtva z 12,8 milijarde potrošnega blaga

Skupna vrednost trajnega potrošnega blaga v lasti gospodinjstev je tako konec lanskega leta znašala 12,8 milijarde evrov oz. 40 odstotkov bruto razpoložljivega dohodka gospodinjstev. Večji del te vrednosti, in sicer 57 odstotkov ali 7,3 milijarde evrov, je predstavljala vrednost osebne transportne opreme, 29 odstotkov ali 3,7 milijarde evrov so predstavljali pohištvo in gospodinjski aparati, preostalih 14 odstotkov ali 1,8 milijarde evrov pa blago za rekreacijo in razvedrilo, kot so računalniki, televizorji in telefoni, ter drugo trajno blago.

Po pojasnilih statističnega urada tako dopolnjena bilanca stanja sektorja gospodinjstev omogoča celovitejši vpogled v stanje nefinančnega premoženja gospodinjstev. To premoženje je skupaj z vrednostjo trajnega potrošnega blaga konec leta 2021 znašalo 124,4 milijarde evrov, kar je skoraj štirikratna vrednost letnega bruto razpoložljivega dohodka gospodinjstev.

Po podatkih Banke Slovenije pa je imel sektor gospodinjstev v istem obdobju še 70,1 milijarde evrov finančnih sredstev v gotovini, vlogah in lastniškem kapitalu ter 15,6 milijarde evrov obveznosti.

Skupna vrednost zemljišč v lasti gospodinjstev je konec lanskega leta znašala 50,1 milijarde evrov. Zemljišča pod zgradbami in objekti so predstavljala 82 odstotkov vrednosti, kmetijska in gozdna zemljišča pa 18 odstotkov.