Sedež podjetja Sartorius BIA Separations v Ajdovščini. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sedež podjetja Sartorius BIA Separations v Ajdovščini. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Sodni postopek se za zdaj ni premaknil z mrtve točke, eden izmed treh narokov je bil celo odpovedan zaradi grožnje z bombo na sodišču. Eksplozivna naj bi bila tudi sama vsebina tožbe.

"Z našega vidika je tožba popolnoma neutemeljena," pravi Jana Krapež, sodirektorica podjetja Sartorius BIA Separations.

Nekdanji lastnik naj bi se vseskozi poskušal zgolj polastiti intelektualne lastnine podjetja BIA Separations, s svojimi mahinacijami naj bi ga namreč potisnil na rob stečaja, je za TV Slovenija že leta 2019 ocenjeval soustanovitelj ajdovskega podjetja Matej Penca: "Težava je ta, da nam je bila avstrijska družba dolžna 3,5 milijona evrov, ki jih ne bomo nikoli dobili, zato smo morali prijaviti prisilno poravnavo tudi v Sloveniji."

Ker svojemu podjetju ni želel zagotoviti potrebnega dodatnega kapitala, je avstrijski lastnik v prisilni poravnavi izgubil lastniški delež. "Novi lastniki so pa tisti, ki so v prisilni poravnavi dokapitalizirali družbo," poudarja Penca.

Prestrukturirano podjetje se je nato hitro prebilo v svetovni vrh s patentiranimi izdelki in postopki, ki se uporabljajo tako rekoč po vsem svetu za čiščenje in analitiko naprednih bioloških zdravil.

Pred leti je BIA Separations sodelovala pri razvoju zdravila, ki je do prvih korakov pomagalo malemu Krisu. Pred dnevi pa je zlato priznanje Gospodarske zveze Slovenije za inovativnost prejela zdaj že Sartorius BIA Separations. Leta 2020 jo je namreč za kar 360 milijonov evrov kupil nemški Sartorius.

Nekdanji avstrijski lastnik zdaj zahteva skoraj tretjino te kupnine, 82 milijonov evrov. Vztraja namreč, da bi leta 2018 sodeloval pri dokapitalizaciji, če bi vedel, za koliko bo podjetje pozneje prodano.

V Ajdovščini to vidijo zgolj kot poučno prigodo na trnovi poti zdaj uspešnega podjetja.

Nekdanji lastnik iz Avstrije od podjetja BIA Separations zahteva 82 milijonov evrov odškodnine