"Stavkajo za boljše plačilo in za zaščito svojih pokojnin," je danes v Berlinu po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal predsednik GDL-a Claus Weselsky.

Stavka se bo po napovedih začela v ponedeljek ob 2. uri in končala v sredo ob 2. uri. V tovornem prometu bodo strojevodje začeli stavkati že v soboto ob 17. uri.

Med prvo stavko prejšnji teden je bil upravljavec nemških železnic Deutsche Bahn prisiljen odpovedati večino regionalnih in medkrajevnih železniških povezav. Na vlakih, ki so vozili, pa je bilo mnogo več potnikov kot po navadi.

Posledice stavke bo tudi tokrat po navedbah DPA-ja čutilo milijone potnikov, tudi številni počitnikarji. V desetih nemških zveznih deželah so še šolske počitnice.

Iz Deutsche Bahna so danes sporočili, da bodo med stavko obdržali približno četrtino običajnega obsega železniških povezav. Stavko so označili za "popolnoma nepotrebno breme za naše potnike in stranke".

Weselsky je pojasnil, da so bili v novo stavko prisiljeni. "Deutsche Bahn do tega trenutka ni dal nobenega znaka, da bo kakor koli popuščal v sporu glede plač, ki ga je začel," je dejal.

V sindikatu so se za stavko odločili, potem ko so spodletela pogajanja z Deutsche Bahnom glede plač in dodatkov v času pandemije covida-19. Sindikat med drugim zahteva 1,4-odstotno povišanje plač in dodatek v vrednosti 600 evrov za leto 2021 ter nadaljnje zvišanje plač za 1,8 odstotka leta 2022.

Deutsche Bahn je strojevodjem obljubil zahtevano povišanje plač, a ne tako zgodaj, kot zahteva sindikat.