Prodaja stanovanj je slaba. Foto: BoBo
Prodaja stanovanj je slaba. Foto: BoBo
Studio ob 17h: Kaj se dogaja na trgu nepremičnin?

Prodaja stanovanj obubožanih gradbenih podjetij je okorna in počasna, nezaposlenost prebivalstva se povečuje in podjetja so že zdaj prezadolžena, tako da razlogov za rast nepremičninskega trga letos praktično ni.

Negotovost na trgu
Glavna značilnost letošnjega dogajanja na nepremičninskem trgu bo negotovost, napoveduje Andreja Cirman z ljubljanske ekonomske fakultete. Zaradi nepredvidljivosti denarnih tokov tako prebivalstva kot podjetij na kakršno koli povečano povpraševanje po nepremičninah ne moremo računati.

"Upamo, da bo povprašanje vsaj ostalo. Pri poslovnih nepremičninah je že zdaj strahotno mrtvilo in ni pričakovati kakšnega prebujenja," pravi Cirmanova.

"Pazijo na vsak cent"
Ali se utegne povpraševanje okrepiti, potem ko bodo poslovne banke trgu v večjem obsegu ponudile zastavljene nepremičnine propadlih podjetij? Cirmanova v to ne verjame, saj če nepremičnine ne potrebuješ, je ne kupuješ niti po znižani ceni. "Podjetja danes ob tem, kako težko dobivajo finančne vire, pazijo na vsak cent. V takih razmerah ne kupuješ nepremičnin na zalogo."

Več o tem, kaj se dogaja na trgu nepremičnin, lahko prisluhnete v oddaji Studio ob sedemnajstih. Posnetek je na desni strani prispevka.

Preverjanje vrednosti nepremičnin
Napovedi nekaterih bank, da vnovič ocenjujejo vrednost nepremičnin, zastavljenih za hipotekarna posojila, pa Cirmanove ne presenečajo. Kot pravi, so tržne vrednosti nepremičnin od začetka krize počasi drsele navzdol, zato je preverjanje kakovosti zavarovanja logična poteza.

Vrednosti nepremičnin bo sicer še letos prevetrila tudi geodetska uprava. Nove, realnejše vrednosti več kot 6 milijonov nepremičnin naj bi bile tako znane v začetku jeseni.

Studio ob 17h: Kaj se dogaja na trgu nepremičnin?