Bodo nove cenitve povzročile še večjo luknjo v bančnih bilancah? Foto: BoBo
Bodo nove cenitve povzročile še večjo luknjo v bančnih bilancah? Foto: BoBo

V NLB-ju so poudarili, da mora banka v skladu z zakonskimi določili in internimi predpisi ves čas trajanja naložbe spremljati tudi vrednost zavarovanja. Ponovno cenitev zastavljenih nepremičnin bodo izpeljali pri tistih posojilih, kjer cenitev ni bila izdelana v skladu z mednarodnimi standardi oziroma je bila vrednost nepremičnine določena na podlagi kupoprodajne pogodbe.
V največji slovenski banki načrtujejo, da bodo s cenitvijo, ki jo izvajajo neodvisni pogodbeni cenilci, prišli do dejanske vrednosti zavarovanja. Ponovna cenitev se bo za približno 4.000 zastavljenih nepremičnin izvedla na stroške banke.
Kaj to pomeni za dolžnike?
V NLB-ju pojasnjujejo, da so stranke o ponovni cenitvi obvestili in jim med drugim pojasnili, da ponovna cenitev ne bo v ničemer vplivala na dogovorjeno obrestno mero, višino posameznih obrokov, način in rok vračila posojila glede na dogovorjeno v pogodbi.
V NLB bodo posojilojemalce o izsledkih nove cenitve obvestili le v primeru "ugotovljenih odstopanj glede na pogodbeno dogovorjeno višino zavarovanja", niso pa povedali, kakšne naj bi bile posledice za komitente v primeru ugotovljenih odstopanj navzdol.
Tudi v UniCredit banki Slovenija so potrdili, da opravljajo ponovno vrednotenje "skladno s sklepom Banke Slovenije, ki definira, kdaj mora banka opraviti ponovna vrednotenja". Te ponovne cenitve so v skladu s sklepom za banko zavezujoče.
Na vprašanje, ali bodo zahtevali dodatna zavarovanja v primeru ugotovljenega znižanja vrednosti nepremičnine, so v banki odgovorili, da je to odvisno od pogodbe med posojilojemalcem in banko, a da ponovna cenitev ni povezana z npr. dodatnim zavarovanjem, poroštvom in življenjskim zavarovanjem.

Če ne bo dovolj …
Tudi v Abanki so povedali, da bodo ponovno vrednotili zastavljene nepremičnine za hipotekarna posojila fizičnim osebam. V primeru ugotovitve, da zastavljeno premoženje ne zagotavlja zastavnega razmerja iz kreditne pogodbe, banka kreditojemalca pozove, naj za znesek razlike do vrednosti zagotovi primerno dodatno zavarovanje posojila ali odplača del posojila, pojasnjujejo v Abanki. Dodatna zavarovanja zahtevajo skladno s kreditno pogodbo in splošnimi pogoji kreditiranja, ki so del kreditne pogodbe.

Tudi v Abanki so zagotovili, da ponovna cenitev nepremičnin ni povezana z drugimi elementi hipotekarne pogodbe, kot so dodatno zavarovanje, poroštva ali življenjsko zavarovanje.

Glede sankcij za posojilojemalce, ki bi ponovno cenitev nepremičnin zavrnili, pa v Unicredit banki Slovenija odgovarjajo, da lahko banka stranke sankcionira samo na podlagi medsebojno dogovorjenih pogojev v kreditni pogodbi, v Abanki pa pravijo, da bodo vsak primer obravnavali individualno.