Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) bo 13. novembra pripravil splošno stavko v dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) bo 13. novembra pripravil splošno stavko v dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
SKEI napovedal stavko

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič je za MMC dejala, da je njihova glavna zahteva 600 evrov minimalne plače v panogi. Zdaj je namreč povprečna plača v tej panogi 1.100 bruto, ponekod 800 evrov bruto, najnižja plača pa je 470 evrov. Zato zahtevajo dvig najnižjih plač in izplačilo enkratnega dodatka v višini 150 evrov za člane svojega sindikata.

Prihodnji teden še pogajanja
Obvestilo o stavki so poslali na združenje delodajalcev in Gospodarsko zbornico Slovenije. Prihodnji teden naj bi se z delodajalci še pogajali, a rezultatov teh pogajanj Jerkičeva ne želi napovedati.

Če bodo stavko izvedli, bo v njej sodelovalo skoraj 40.000 zaposlenih, potekala pa bo ves dan v tovarnah, livarnah in obratih elektroindustrije, torej v dveh izmenah od 6. do 23. ure, kar bo sploh prvič po letu 1993. Delo bo tako hromljeno v 300 podjetjih po vsej Sloveniji, v katerih imajo svoje sindikalne podružnice.

V sindikatu se zavedajo, da napoved stavke povzroča napetosti, težave, nevarnost za konkurenčnost podjetij in ohranitev delovnih mest, a kljub temu menijo, da pogajanj ne morejo več prepustiti ulici, saj so ljudje zašli v stisko, iz katere se sami ne morejo rešiti, tako da jim grožnje z odpuščanjem ne predstavljajo več odločilnega argumenta.

Plače se niso dvigovale, odpuščali pa so
SKEI je sicer napovedal udeležbo tudi na velikih demonstracijah sindikatov 28. novembra 2009 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Tudi tukaj bodo sindikati zahtevali dvig minimalne plače.

Nekateri delodajalci sicer pravijo, da bi dvig plač povzročil množična odpuščanja, a predsednica SKEI-ja meni, da je kriza pokazala, da kljub temu, da se najnižje plače ne dvigajo, to ni garancija, da ne bi odpuščali.

"Kljub temu, da se plače niso dvigale, smo v naši panogi izgubili skoraj 20.000 delovnih mest, kar je skoraj 20 odstotkov," je podkrepila svoje trditve. Po podatkih sindikata je v teh panogah trenutno zaposlenih 81.000 ljudi.

Pričakuje, da se bo nezaposlenost v Sloveniji v prihodnjih mesecih dvignila nad številko 100.000, saj se bodo kmalu iztekle subvencije za skrajšani delovni čas, mogoč pa je tudi nov stečajni val.

SKEI napovedal stavko