Za slovenskega premierja je odprtje nove tržaške podružnice znak ambicij slovenskega finančnega trga in slovenske ekonomije, da prodreta čim širše kot investitorja, poudaril pa je tudi odprtost Slovenije za zunanje investicije. Foto: MMC RTV SLO
Za slovenskega premierja je odprtje nove tržaške podružnice znak ambicij slovenskega finančnega trga in slovenske ekonomije, da prodreta čim širše kot investitorja, poudaril pa je tudi odprtost Slovenije za zunanje investicije. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič je med cilje nove podružnice uvrstil povečanje obsega sodelovanja in interesa partnerjev, ki delujejo s slovenskimi podjetji, in so uspešni tudi na trgih jugovzhodne Evrope, kjer je NLB močno prisoten. Foto: RTV SLO

Pahor, ki je novi sedež tržaške podružnice odprl skupaj s predsednikom uprave NLB-ja Božom Jašovičem in direktorjem podružnice Andrejem Bratožem, je v nagovoru med drugim poudaril pomen sodelovanja in dejal, da bi Slovenija rada izkoristila primerjalne prednosti italijanskih prijateljev in lastne prednosti tudi na območju jugovzhodne Evrope.

Za slovenskega premierja je odprtje nove tržaške podružnice znak ambicij slovenskega finančnega trga in slovenske ekonomije, da prodreta čim širše kot investitorja, poudaril pa je tudi odprtost Slovenije za zunanje investicije. Pahor je poudaril, da je Slovenija zares uspešna in bo osvajala italijanski trg, sočasno pa verjame, da so lahko skupaj močnejši, ker verjame v evropsko prihodnost.

NLB v Italiji od leta 1979
Tržaška podružnica NLB-ja, ki šteje 28 uslužbencev in posluje s podjetji in drugimi bankami zlasti na severu Italije, se je v prostore v na novo zgrajeni energetsko varčni stavbi na Opčinah preselila, potem ko je od leta 1998 delovala v središču Trsta. Opčine so pri NLB izbrali, da bi navezali nove stike z italijanskimi podjetji, obenem bo banka ohranila tudi svoje predstavništvo v tržaškem mestnem središču. NLB ima svoje predstavništvo v Italiji že od leta 1979.

Jašovič je med cilje nove podružnice uvrstil povečanje obsega sodelovanja in interesa partnerjev, ki delujejo s slovenskimi podjetji, in so uspešni tudi na trgih jugovzhodne Evrope, kjer je NLB močno prisoten.

Na odprtju številni predstavniki krajevnih oblasti
Odprtja in blagoslovitve podružnice se je udeležilo veliko število predstavnikov krajevnih oblasti, slovenskih in italijanskih gospodarskih krogov ter predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji. Navzoči so bili predsednik deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Renzo Tondo in odbornica za mednarodne odnose Federica Seganti, predsednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat in tržaški župan Roberto Dipiazza, Slovenijo pa sta poleg premierja Pahorja zastopali generalna konzulka v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan in konzulka Bojana Cipot. Navzoči so bili tudi predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudi Pavšič (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) in Drago Štoka (Svet slovenskih organizacij) ter slovenska senatorka v italijanskem parlamentu Tamara Blažina.

Za župana Dipiazza je odprtje podružnice NLB-ja pomembno znamenje za Trst. Slovenija je namreč dinamična država, s katero je treba sodelovati, je dejal Dipiazza, ki se je zavzel za gradnjo sistemskega sodelovanja med Slovenijo, Avstrijo in FJK-jem ter širšim območjem italijanskega severovzhoda.

ECB-ju bodo plačali 800 milijonov evrov dolga
Jašovič se je dotaknil tudi dolga Evropski centralni banki (ECB). Kot je dejal, NLB namerava plačati 800 milijonov evrov dolga ECB-ju. Dodal je, da je refinanciranje pri ECB-ju običajen posel bankirjev. ECB je zaradi finančne krize imel posebno ponudbo, zato je bilo financiranje nekoliko večje, to pa se ne bo odražalo na kakšnem novem posojilnem šoku, ker financiranje pri ECB-ju ni namenjeno dolgoročnemu kreditiranju, ampak le uravnavanju likvidnostnega položaja, za kar je NLB tako kot druge banke v Evropi najel nekaj posojil.