Lani je skupina NLB ustvarila za 477 milijonov evrov slabitev in rezervacij, matična banka pa 376,8 milijona evrov. Foto: www.nlb.si
Lani je skupina NLB ustvarila za 477 milijonov evrov slabitev in rezervacij, matična banka pa 376,8 milijona evrov. Foto: www.nlb.si
Delavec
V banki so upali, da se bodo z uspešno izpeljano dokapitalizacijo lažje refinancirali na medbančnem trgu, kar je ključno za to, da banka pridobi kakovostne dolgoročne finančne vire, s katerimi lahko dolgoročno financira projekte slovenskega gospodarstva. Foto: Bobo

Dobiček celotne skupine je znašal 3,9 milijona evrov, najpomembnejša razloga za takšen rezultat pa sta dosledno izvajanje ukrepov za zmanjšanje stroškov poslovanja in nižji obseg dodatno oblikovanih rezervacij, so sporočili iz NLB-ja.

V skupini NLB lani skoraj pol milijarde rezervacij
Rezervacije so znašale 55 milijonov evrov, sicer bi skupina NLB imela 62,1 milijona evrov čistega dobička. Matična banka je ob tem ustvarila 39,1 milijona evrov slabitev in rezervacij zaradi slabih posojil v portfelju.

Lani je skupina NLB ustvarila za 477 milijonov evrov slabitev in rezervacij, matična banka pa 376,8 milijona evrov. Težavne razmere za poslovanje je tudi za letos napovedal predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič. Banka bo morala oblikovati za okoli 180 milijonov evrov rezervacij, a za zdaj ostaja pri načrtu, da bo konec leta imela dobiček.

Rezultati stresnih testov junija
Marca je bila v NLB-ju izvedena dokapitalizacija v višini 250 milijonov evrov, kar je prispevalo tudi k izboljšanju količnika kapitalske ustreznosti. 31. marca je bil tako ocenjen na 12 odstotkov, kar je 1,8 odstotne točke več kot konec lanskega leta.

Sicer pa je NLB skupaj z NKBM-jem v postopku obremenitvenega testiranja, rezultati katerega bodo znani junija. Testi se bodo osredotočili na ugotavljanje količnika najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1), ki je strožji od količnika temeljnega kapitala (Tier 1) in je bil upoštevan pri lanskih testih.

NLB naj bi se pogajala o najemu posojila
Banka naj bi se s tujimi bankami že mesec in pol pogajala o najemu sindiciarnega posojila, a dogovora še ni. V banki so sicer upali, da se bodo z uspešno izpeljano dokapitalizacijo lažje refinancirali na medbančnem trgu, kar je ključno za to, da banka pridobi kakovostne dolgoročne finančne vire, s katerimi lahko dolgoročno financira projekte slovenskega gospodarstva.

Do konca leta zapade okoli 1,7 milijarde evrov obveznosti, od tega 800 milijonov evrov posojil bank. V finančnih krogih že dalj časa opozarjajo, da medbančni trgi še vedno ne delujejo, NLB pa zaradi izgube še težje prihaja do posojil drugih bank.