Delnice, ki jih je za kritje posojil zastavil Maksima Holding je NLB v sredo prodal. Foto: MMC RTV SLO
Delnice, ki jih je za kritje posojil zastavil Maksima Holding je NLB v sredo prodal. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz in Petrol
Iz Petrola so sporočili, da sta na sestanku bank upnic in lastnikov Istrabenza obe strani predstavili obsotječe stanje in se dogovorili za nadaljevanje pogovorov. Foto: MMC RTV SLO

Svežnja prodanih delnic (0,58 odstotka ali 38 tisoč delnic Telekoma in 3 odstotke ali 240 tisoč delnic Intereurope) sta skupaj vredna 7,4 milijona evrov. Telekomove delnice so bile vredne 5,9 milijona evrov, Intereuropine pa 1,5 milijona evrov.

S prodajo je NLB poplačal dolgove Maksime Holdinga, katerega največji lastnik je družba FB Investicije Igorja Bavčarja, nekdanjega člana uprave Istrabenza. Maksima Holding je od aprila insolventen in je od konca julija v postopku prisilne poravnave.

Prisilni upravitelj Istrabenza Boris Dolamič je sestavil seznam upnikov in ga poslal sodišču, pregledal je vse prijave terjatev in vseh ni priznal oziroma je določene prerekal. V roku za zbiranje terjatev je bilo sicer prijavljenih za približno 501 milijon evrov terjatev, višino priznanih pa bo v prihodnjih dneh sporočilo sodišče.

Maksima Holding je pred začetkom prisilne poravnave objavil, da ima za 41,9 milijona evrov terjatev, od tega jih je 32,7 milijona evrov ločitvenih, pišejo Finance. Ločitvene terjatve so tiste, ki jih lahko banke upnice poplačajo mimo postopka prisilne poravnave, v katerem družba sicer ne sme prodajati delnic, saj bi to pomenilo neenakomerno obravnavo upnikov.

Največje banke upnice Maksime Holdinga so NLB, Banka Celje, LHB Frankfurt in Gorenjska banka. Koliko je prijavljenih terjatev, naj bi bilo znano do konca prihodnjega tedna. Ali se bo o prisilni poravnavi Maksime Holdinga odločalo tik pred novim letom ali pozneje, pa je odvisno od prerekanja terjatev, še pišejo Finance.