Bode šle morebitne odškodnine v nebo? Foto: BoBo
Bode šle morebitne odškodnine v nebo? Foto: BoBo
Tožbe zoper Kordeža

Kot je za MMC pojasnil Bojan Knuplež, ki je na čelu uprave Merkurja od konca junija, se je uprava seznanila z osnutkom revizorskega mnenja za poslovno leto 2009, ki ga je izdala revizijska družba KPMG.

"Letno poročilo s tem revizorjevim mnenjem bo kmalu obravnaval nadzorni svet, po njegovi potrditvi pa bo v prihodnjih tednih tudi javno objavljeno," je za našo spletno stran pojasnil Knuplež.

Merkur oškodovan za več kot 100 milijonov evrov
Poročilo je razkrilo škodo v vrednosti preko 100 miljonov evrov. "Tega denarja Merkur po mojih domnevah Merkur ne bo več videl", meni Knuplež. Na Merkurju bodo pripravili sanacijski program, ki pa je odvisen še od podpore bank upnic. Dodal je, da se stečaj podjetja realen scenarij, zaenkrat pa plače in prispevke zaposlenih še zagotavljajo.
Ker je revizorsko mnenje s pridržkom, bo uprava zoper kršitelje oz. povzročitelje tega stanja bodisi pravne osebe bodisi takratne vodilne ukrepala v skladu z zakonom o gospodarskih družbah, je bil splošen Knuplež, ki podrobnosti postopkov in imen ni želel razkriti. Je pa potrdil, da je bil zaradi teh postopkov Binetu Kordežu odrejen izredni dopust.
Tožbe tudi za nekdanje člane uprave?
Po nekaterih podatkih naj bi zoper Kordeža bile vložene tožbe, višina odškodnin še ni znana, sledile pa bodo tudi kazenske ovadbe. Kordež, ki je leta 2007 s sodelavci izvedel menedžerski prevzem Merkurja prek družbe Merfin, je od prihoda Knupleža v podjetju svetovalec uprave. Zanimivo je še, da je KPMG pred mesecem dni že podpisal letno poročilo, vendar je nova uprava ugotovila, da so podatki za lani precej drugačni od prikazanih. Poleg zoper Kordeža bi lahko tožbe vložili tudi zoper družbo Merfin, ki ga vodi Marta Bertoncelj, in nekdanja člana uprave Gorana Čelesnika (ta je upravo zapustil že marca, zdaj pa je direktor Slovenijalesa) in Milana Jelovčana.

Tožbe zoper Kordeža