Zidar je že pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Zidar je že pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Tožilci zahtevajo preiskavo 24 oseb zaradi poslovanja SCT-ja

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je na ljubljansko okrožno sodišče vložila zahtevek za preiskavo suma zlorabe položaja 24 ljudi. Po informacijah TV Slovenija gre za razširitev preiskave poslovanja SCT-ja z navideznimi podjetji, ki so jo začeli že pred časom.

Pred dvema letoma je namreč policija med hišnimi preiskavami iskala sledi za nekaj milijoni evrov, ki so domnevno poniknili pri poslovanju SCT-ja s temi navideznimi družbami. Za sumljivimi posli naj bi stali Ivan Zidar in njegovi najožji sodelavci, zoper katere je bila na začetku decembra že vložena obtožnica zaradi domnevnega pranja denarja, zlorabe položaja in utaje davkov.

V tujini naj bi plačevali fiktivne svetovalne posle
Sporne posle s fiktivnimi podjetji za obdobje med letoma 2004 in 2006 je preiskoval posebni davčni urad, ki je ugotovil za 2,2 milijona evrov davčnih utaj. Na podlagi tega so kriminalisti konec leta 2008 sprožili obsežno kriminalistično preiskavo. Domnevne davčne nepravilnosti so večinoma povezane s svetovalnimi storitvami, saj naj bi fiktivna podjetja prejemala nakazila za svetovalne storitve, ki niso bile nikoli opravljene, pri čemer naj bi denar dvignili z računa in ga nato poslali nazaj v Slovenijo.

V Nemčiji Zidar že obsojen
Sicer pa je bil prvi mož SCT-ja Zidar pred meseci zaradi gospodarskega kriminala obsojen na sodišču v Münchnu. Dobil je leto dni pogojne kazni, a se je temu izognil s plačilom milijona evrov.

Tožilci zahtevajo preiskavo 24 oseb zaradi poslovanja SCT-ja