Podgoršek je bil med letoma 2020 in 2022 minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v tretji Janševi vladi, kjer je na položaju zamenjal Aleksandro Pivec. Pred tem je bil od septembra 2018 državni sekretar na tem ministrstvu. Foto: BoBo
Podgoršek je bil med letoma 2020 in 2022 minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v tretji Janševi vladi, kjer je na položaju zamenjal Aleksandro Pivec. Pred tem je bil od septembra 2018 državni sekretar na tem ministrstvu. Foto: BoBo

Na ustanovni seji so novoizvoljeni člani sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) iz svojih vrst poleg predsednika izvolili še oba podpredsednika ter člane upravnega in nadzornega odbora za prihodnje štiriletno obdobje. Kandidaturi za predsednika sta vložila Jože Podgoršek in mlad hribovski kmet Žiga Kršinar, sicer predstavnik Društva SKZ - Slovenske kmečke zveze. Podgoršek je od članov sveta prejel 36 glasov, Kršinar pa 17. Trije člani sveta pa so oddali prazne glasovnice.

"Vodenje prevzemamo s ponižnostjo in hkrati z veliko odgovornostjo. Na področju kmetijstva in gozdarstva nas čaka veliko izzivov, verjamem, da bomo imeli tudi sogovornike, voljne za sprejemanje naših predlogov, idej, pobud za spremembe na področju kmetijstva za boljši jutri," je po izvolitvi dejal Podgoršek.

Napovedal je, da se bodo v nadaljevanju z drugim najmočnejšim partnerjem, Društvom slovenski kmet, usedli za mizo in poiskali kadre za prihodnje vodenje zbornice. "Zagotovo si želimo bistveno bolj intenzivnega sodelovanja s stroko, velik poudarek bomo dali vsem strokovnim odborom, predvsem pa jih spodbujali, da sledijo svojemu poslanstvu," je še povedal in izrazil željo, da delovanje zbornice odprejo tudi javnosti.

Če bodo kmetje videli, da je zbornica organ, ki se zavzema zanje, bo tudi volilna udeležba v prihodnje boljša, je prepričan. "Zastonj se tolažimo, da nam volilna udeležba raste, še vedno je bila pri zgolj dobrih 10 odstotkih," je poudaril. Novo vodstvo si po Podgorškovih besedah med drugim želi postaviti družinsko kmetijo za temelj prehranske varnosti, želi vzpostaviti razmere za stabilizacijo dohodka na teh kmetijah ter da bi skupaj s sogovorniki našli načine za pogostejše prevzeme mladih kmetov.

Žveglič ni kandidiral za predsednika

Zdajšnji predsednik zbornice Roman Žveglič, ki se je v medijih omenjal kot morebitni Podgorškov protikandidat, se na koncu ni podal v boj za nov mandat. Kot je povedal v izjavi medijem po izvolitvi novega predsednika, zbornica začenja novo poglavje. "Želim si, da bi se o kmetih in KGZS-ju pisalo pozitivno, da bi bila sporočila iz zbornice pozitivna, naravnana v prihodnost za dobro slovenskega kmetijstva, slovenske hrane, slovenske živilskopredelovalne industrije," je dejal.

"Če me vprašate, ali pričakujem kakšen političen pritisk na zbornico, pa bom najbolj vesel, če do tega ne bo prišlo. Drugače pa se bojim, da se bo ta podsistem zrušil in da bosta kmetijstvo in kmetijsko-gozdarska zbornica ali naši hrbti polje za boj med največjo vladno in največjo opozicijsko stranko," je še dodal Žveglič.

Kršinar želel s kandidaturo opozoriti, da bi moral biti KGZS v rokah kmetov

Podgoršek je medtem prepričan, da je zbornica nepolitična organizacija. "Tudi s partnerji, ko smo se pogovarjali o sodelovanju, smo se dogovorili, da politiki ni mesta v sami zbornici. V tem trenutku lahko zagotavljamo, da se politika niti z enim stavkom niti z eno idejo doslej ni vmešala v oblikovanje vodstva zbornice, in sem prepričan, da bo enako tudi vnaprej," je povedal.

Podgoršek je na ustanovni seji sveta KGSZ-ja od 56 prisotnih članov sveta prejel 36 glasov, njegov protikandidat Kršinar pa 17. Trije člani sveta so oddali prazne glasovnice. Člani sveta so iz svojih vrst poleg predsednika izvolili še oba podpredsednika. Med predstavniki fizičnih oseb je bila za funkcijo izvoljena Barbara Lombar Virant (Društvo slovenski kmet), med predstavniki pravnih oseb pa Izidor Jelenc.

Žiga Kršinar, sicer predstavnik Društva SKZ - Slovenske kmečke zveze, pa je poudaril, da se je za kandidaturo odločil "pet pred dvanajsto". Po njegovih besedah je želel s tem opozoriti na to, da bi moralo biti vodstvo KGZS-ja v rokah kmetov samih. "Kandidiral sem kot predstavnik kmetov. Sam sem hribovski kmet, zaposlen na kmetiji, živim od dela svojih rok, svetniki pa so se odločili, kot so se odločili," je komentiral končni rezultat in dodal, da ni razočaran.

V upravni odbor zbornice so bili za prihodnje štiriletno obdobje izvoljeni Radovan Štor, Goran Živec, Robert Golc, Bojan Cajhen, Marjan Kljun, Miloš Pohole, Anja Kastelic, Matej Renko, Primož Pevec, Gregor Kolar, Janko Rojko, Sonja Arlič, Marko Kreft, Robert Bonin, Matej Banovec, Martin Mavsar in Matevž Pretner. Za člane nadzornega sveta zbornice pa so člani sveta KGZS-ja izvolili Cvetka Zupančiča, Franca Kosa, Davida Štoka, Igorja Vajda in Renata Širclja.