Položnice za elektriko se bodo v letu 2010 za povprečno gospodinstvo zvišale za 1,40 evra. Foto: MMC RTV SLO
Položnice za elektriko se bodo v letu 2010 za povprečno gospodinstvo zvišale za 1,40 evra. Foto: MMC RTV SLO
Elektrika
Glede na zavezo bi morala Slovenija leta 2010 doseči indikativni cilj 33,6 odstotka deleža električne energije iz obnovljivih virov energije v nacionalni elektroenergetski bilanci. Trenutno stanje deleža je okoli 26 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi vladne spremembe prispevkov za obnovljive vire energije in za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov energije bo povprečni mesečni prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov na kilovat (kW) obračunske moči znašal 0,65584 evra.

V vladnem gradivu so zapisali, da je treba za tovrstne podpore v letu 2010 zbrati več sredstev kot v letu 2009, ker je s 1. novembrom 2009 začel veljati tarifni del novih uredb o podporah, ki je veliko bolj stimulativen od prejšnjega. Brez te spremembe pa v Sloveniji ne bi bilo novih investicij. Glede na zavezo bi morala Slovenija leta 2010 doseči indikativni cilj 33,6 odstotka deleža električne energije iz obnovljivih virov energije v nacionalni elektroenergetski bilanci. Trenutno stanje deleža je okoli 26 odstotkov.

Po spremembi višine prispevka za obnovljive vire se bo za povprečnega gospodinjskega odjemalca znesek zvišal za 1,55 evra oz. 3,5 odstotka. Za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije pa povprečni mesečni prispevek na kW obračunske moči za leto 2010 znaša 0,06781 evra na kW.

Sredstva namenjena izbranemu proizvajalcu elektrike
S prispevkom se zbirajo namenska sredstva za pokrivanje upravičenih stroškov, ki se priznavajo proizvajalcu električne energije, ki bo izbran na javnem razpisu zaradi uporabe domačega premoga iz rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH). Vlada je določila, da se v letno energetsko bilanco za leto 2010 uvrsti 391.500 ton rjavega premoga RTH.

Tako bo s sredstvi prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z elektriko zagotovljeno, da se proizvajalcu, ki bo na razpisu izbran za proizvodnjo električne energije iz določenega premoga, poravnajo dodatni stroški, ki jih ima z uporabo domačega primarnega vira. Višina upravičenih dodatnih stroškov na osnovi analize znaša 7,26 milijona evrov.

Omrežnina ostaja nespremenjena
Po spremembi prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov energije se bo končni znesek za električno energijo za povprečnega gospodinjskega odjemalca znižal za 0,15 evra oz. 0,34 odstotka. Ostaja pa nespremenjena omrežnina za elektroenergetska omrežja. Vlada je namreč podaljšala veljavnost obstoječe metodologije za obračunavanje omrežnine ter metodologije za določitev omrežnine in meril za ugotavljanje upravičenih stroškov za elektroenergetska omrežja.

Znano je, da je Javna agencija RS za energijo decembra 2009 vladi za prihodnje regulativno obdobje 2010-2012 predlagala dvig omrežnine elektrike za gospodinjstva. Če bi vlada dala soglasje, bi se znesek na položnici za elektriko za povprečnega odjemalca letos zvišal za 2,5 odstotka oz. 96 centov.