Obama, ki se od januarja, ko je prišel v Belo hišo, ubada z gospodarsko krizo, vidi luč na koncu predora. Foto: Reuters
Obama, ki se od januarja, ko je prišel v Belo hišo, ubada z gospodarsko krizo, vidi luč na koncu predora. Foto: Reuters

Julija je v ZDA brez dela ostalo 247.000 ljudi, veliko manj, kot so pričakovali analitiki. Stopnja brezposelnosti je tako padla z 9,5 na 9,4 odstotka v primerjavi z mesecem prej. Analitiki so pričakovali, da se bo število delovnih mest julija zmanjšalo za 320.000 in da bo stopnja brezposelnosti narasla na 9,6 odstotka. Od začetka recesije decembra 2007 je brez dela ostalo 6,7 milijona ljudi.

Kljub podatkom, ki kažejo, da se je stopnja brezposelnosti julija znižala prvič v 15 mesecih, Obama priznava, da bo potrebnega še veliko dela, če se hočejo ZDA izkopati iz največje krize po "veliki depresiji" v 30. letih prejšnjega stoletja.

Potrebnega je še veliko dela
"Prepričan sem, da lahko vidimo luč na koncu predora," je razglasil Obama in poudaril, da so k izboljšanju gospodarskega položaja prispevale njegova gospodarska politika. "Gospodarstvo smo potegnili z roba brezna," je naznanil, nato pa dodal, da je potrebnega še veliko dela in da pravega okrevanja ne bo, dokler ljudje še vedno izgubljajo delo. "Naše gospodarstvo smo rešili pred katastrofo, hkrati pa smo začeli graditi nove temelje za rast," je še dodal.

Poročilo o znižanju stopnje brezposelnosti prihaja ob pravem času za Obamo. Anketa univerze Quinnipiac je pokazala, da njegovo delo odobrava le še polovica Američanov, druga polovica pa dvomi o njegovi sposobnosti, da se lahko uspešno spopade z gospodarsko krizo in uredi zdravstveno zavarovanje.