Nenadna menjava vodstva Hita zbuja precej ogorčenja na Goriškem. Foto: HIT
Nenadna menjava vodstva Hita zbuja precej ogorčenja na Goriškem. Foto: HIT
Matej Arčon
Novogoriški župan Matej Arčon dvomi, da je bila zamenjava uprave Hita sploh zakonita. Foto: MMC RTV SLO

Novogoriški župan Matej Arčon je opozoril, da je precej vprašljivo, ali je bil postopek zamenjave uprave sploh zakonit, saj so po odhodu predsednika nadzornega sveta Andreja Cetinskega in predstavnika lokalnih skupnosti v nadzornem svetu Marina Furlana na seji nadzornikov ostali le predstavnika delavcev Karlo Korče in Sergej Čujec ter predstavnik države Boris Tomašič, ki je bil za nadzornika šele imenovan. Druge občine so novogoriškega župana zadolžile, da zastopa njihove interese in se pogovarja tudi v njihovem imenu pri ukrepanju v Hitu.

Predstavnik lokalnih skupnosti v nadzornem svetu Hita Marino Furlan je povedal, da je torkovo sejo nadzornega sveta Hita zapustil pri točki razno, ker se ni strinjal z načinom razrešitve uprave podjetja. "Trenutni položaj v družbi Hit Alpinea je tako slab, da potrebuje takojšnje ukrepanje, zato si v tem trenutku zamenjave vodstva ne bi smeli privoščiti," je dejal Furlan, ki se z nekaterimi potezami prejšnjega vodstva Hita pri reševanju Hita Alpinee sicer ni strinjal in je bil mnenja, da bi morali zaradi tega katerega izmed članov uprave celo zamenjati.

"Vendar je do odločitve o razrešitvi vodstva Hita prišlo mimo lokalnih skupnosti, ki niso tako zanemarljivo majhen lastnik družbe, zato ni bil podprta z njihovim soglasjem," je poudaril Furlan in zatrdil, da sam vedno zastopa interese lokalnih skupnosti, ki so ga na mesto člana nadzornega sveta tudi postavile.

Furlan je tudi izpostavil, da sta predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu zastopala le manjši del zaposlenih v tem in drugih primerih. Tudi sicer naj bi se na sejah nadzornega sveta kar dve tretjini časa ukvarjali z reševanjem nerealnih zahtev predstavnikov delavcev, ki želijo tudi v tem kriznem času ohraniti pravice iz obdobja, ko sta bila poslovanje in obisk Hita bistveno boljša kot zdaj.

Negativen signal za Goriško
Novogoriški župan Arčon je dejal, da je zgrožen nad dogajanjem v Hitu, ki je "dodaten negativen signal za prebivalce Goriške, kjer gospodarsko stanje že tako ni rožnato". Takšne rešitve so po Arčonovem mnenju škodljive za lastnike podjetja in zaposlene, način razreševanja pa naj bi pomenil tudi kršitev človekovih pravic nekdanje uprave.

Arčon bo vse lastnike Hita - poleg občin ima tretjino Hita v lasti KAD, tretjino pa SOD -pozval na skupen sestanek, da se dogovorijo o naslednjih ukrepih. "Odnos države do lastnine v Hitu je neodgovoren, posledice torkovega dogajanja na seji nadzornega sveta pa bodo lahko usodne tako za matično družbo Hit kot tudi za Hit Alpineo," je še opozoril Arčon.

Reševanje Hita Alpinee
Odstavljena uprava, ki jo je vodil predsednik Drago Podobnik, je pripravila tri mogoče načine reševanja Hita Alpinee. Prva možnost je bila zamenjava uprave Hita Alpinee, drugi dve pa sta predvidevali, da bi upravljanje s Hitom Alpineo dali najemniku, tujemu ali domačemu. Te možnosti je Podobnik predstavil tudi na seji nadzornega sveta, vendar ni bil sprejet noben sklep, ker so nadzorniki zahtevali še nekaj novih dopolnil.

Družba Hit Alpinea je bankam upnicam dolžna med 26 in 30 milijoni evrov, točne številke novi direktor Hita Dimitrij Piciga na novinarski konferenci ni znal povedati. Banke se sicer zavzemajo, da bi Hit Alpineo prepustili novemu upravljavcu. Nagibajo pa se k švicarskemu ponudniku, družbi Sophos. Prejšnje vodstvo pa tej rešitvi ni bilo naklonjeno.

Zaradi dozdajšnjih poskusov reševanja Hita Alpinee so banke upnice na nadzorni svet Hita naslovile pismo, v katerem so ga obvestile, da ne zaupajo več stari upravi pri reševanju Hita Alpinee. Z reševanjem niso bili zadovoljni niti vsi nadzorniki.

Svoj odstop je vodstvu Hita predlagal dozdajšnji direktor Hita Alpinee Miran Čurin, vendar je Piciga mnenja, da bi z zamenjavo v vrhu kranjskogorskega podjetja lahko še počakali. Dolgovi namreč izvirajo iz preteklih let, zdajšnje tekoče poslovanje družbe pa ni tako kritično.

Piciga je tudi povedal, da se je nanj obrnil tudi direktor bovškega hotela Kanin. V prihodnosti bo treba reševati tudi njihovo slabo poslovanje, za katerega sta kriva predvsem slaba zimska sezona in zaprto smučišče na Kaninu.

Piciga mora po sklepu nadzornega sveta v 14 dneh pripraviti razpis za izbiro novega vodstva novogoriškega igralniškega velikana. Čeprav je bil na mesto predsednika uprave imenovan le za šest mesecev, si želi na tem mestu tudi ostati prihodnjih pet let, saj mu vodenje tako velike družbe pomeni nov izziv, zato se bo na razpis tudi prijavil. Do potrditve novega upravnega odbora zato ne bo iskal novih članov uprave niti zaposloval novih sodelavcev, pač pa bo pomoč poiskal znotraj Hita.