Davek na nepremičnine bo, so potrdili na ministrstvu za finance, kjer ostajajo skrivnostni glede razmišljanj o načinu obračunavanja davka. Foto: MMC RTV SLO
Davek na nepremičnine bo, so potrdili na ministrstvu za finance, kjer ostajajo skrivnostni glede razmišljanj o načinu obračunavanja davka. Foto: MMC RTV SLO
Zemljiška knjiga
Zemljiška knjiga je že dostopna tudi v elektronski obliki, težava pa je nezdružljivost s sistemom merjenja nepremičnin. Foto: RTV SLO
Denar
Del denarja, ki ga za najemnine poberejo najemodajalci že zdaj roma v državno blagajno. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj bo uveden davek na nepremičnine?

Po številnih nejasnostih, povezanih z morebitnim davkom na nepremičnine, je namreč jasno le, da je predlog zakona v pripravi, kar so za MMC potrdili na ministrstvu za finance. Katere nepremičnine naj bi bile obdavčene in kaj naj bi bilo merilo njihove obdavčitve, še ni znano, saj bo "podrobnejše informacije o predlaganih rešitvah mogoče podati, ko bo gradivo pripravljeno za obravnavo", pojasnjuje ministrstvo.

Stanovnik: Bistvenih sprememb ne bo
Splošna oblika premoženjskega davka se sicer pripravlja že leta, davek pa naj bi nadomestil zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Tine Stanovnik je zato prepričan, da večjih sprememb ne bo in da bo nov davek za lastnike nepremičnin pomenil približno enak strošek kot zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

V zvezi z višjim obdavčenjem lastnikov, za katere nepremičnine pomenijo kapitalsko naložbo ali jih oddajajo v najem, pa je dejal, da se v tem primeru lahko poveča možnost izogibanja obdavčenju, saj lahko lastnino med drugim prepišejo na drugega lastnika.

Davek ne bo "čudežni" vir prihodkov
Tako želja vlade, da bi v nepremičninskem davku našla nekakšen novi čudežni vir za polnjenje državne blagajne, ni realna, je še dejal Stanovnik, sicer profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Način obdavčevanja še vedno le ugibanje
Kot je znano, se takšno ali drugačno obdavčenje nepremičnin napoveduje že skoraj desetletje. Tako so pred leti javnost razburile neuradne informacije, da naj bi se davek plačevalo po površini stanovanja glede na število prijavljenih na določenem naslovu, bolj naj bi bila obdavčena nadstandardna stanovanja, najemodajalci pa so že zavezani k plačevanju davka od najemnin, ki jih prejmejo.

Vladna razmišljanja naj bi po navedbah nekaterih medijev sicer šla v smer obdavčitve tistih nepremičnin, v katerih lastniki ne bivajo, ampak zanje pomenijo finančno naložbo ali pa jih oddajajo v najem.

Ovira zakonu sistemska nezdružljivost?
Zakon naj bi bil zaživel šele leta 2011, minister za finance France Križanič pa, kot je dejal na tiskovni konferenci po seji vlade, opozarja, da so za to krive ovire, ki jih je treba še premagati. Tako naj bi davek začel veljati, ko bo v celoti na razpolago informacijska osnova, kar pomeni vzpostavitev združljivost med sistemom merjenja nepremičnin in sistemom informacijske podpore zemljiške knjige.

Namen in razlogi za vpeljavo novega zakona
Nov zakon naj bi tako posodobil sistem obdavčitve nepremičnin in nadomestil trenutno veljavne dajatve na tem področju (davek od nepremičnega premoženja, ki se odmerja v skladu z Zakonom o davkih občanov in nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ki je določen v predpisih o urejanju prostora).

Ministrstvo kot razloga za uvedbo novega davka na nepremičnine navaja poenotenje sistema obdavčitve nepremičnin in razumno povečanje prihodkov iz tega vira na podlagi preglednejših in bolj sistematičnih evidenc o nepremičninah.

Kdaj bo uveden davek na nepremičnine?