Razprodaje so spet zbile inflacijo, ki je zaradi dražje hrane dobila pospešek. Foto: BoBo
Razprodaje so spet zbile inflacijo, ki je zaradi dražje hrane dobila pospešek. Foto: BoBo

Na Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs) so nižje cene ugotovili pri blagu in storitvah. Cene so se januarja v teh dveh segmentih znižale za en oziroma pol odstotka. Že tradicionalno so se zaradi razprodaj znižale cene oblačil in obutev, ki so bile v povprečju nižje za 15,4 odstotka. To je tudi najbolj znižalo celotno inflacijo, in sicer za 1,3 odstotne točke

Nižje cene so bile tudi v skupinah rekreacija in kultura (za 2,1 odstotka), komunikacije (0,4) ter alkoholne pijače in tobak (0,3). V skupini rekreacija in kultura se je (prav tako zaradi nižjih cen na posezonskih razprodajah) najbolj pocenila oprema za šport (za 11 odstotkov), opaznejše pocenitve pa so bile tudi pri počitnicah v paketu (5,8). Zaradi pocenitev v segmentu rekreacija in kultura je bila inflacija nižja za 0,2 odstotka.

V skupini komunikacije so se najbolj pocenile poštne storitve (7,4) , in sicer zaradi oprostitve plačila DDV pri nekaterih poštnih storitvah. Na gibanje cen v skupini alkoholne pijače in tobak so najbolj vplivale nižje cene vina (2,4). Za 0,9 odstotka pa je bilo dražje žganje.
Najbolj se je podražila zelenjava
Hrana in brezalkoholne se je, zaradi rastočih cen v skoraj vseh skupinah podražila, za 2,4 odstotka v primerjavi z lanskim decembrom. Najbolj (9,9 odstotka) so se podražili zelenjava, sadje (4,0), mleko, mlečni izdelki in jajca (2,8), olja in maščobe (2,0), sladkor in konditorski izdelki (1,7), sveže in predelano meso (za 1,6), drugi prehrambeni izdelki (1,4), brezalkoholne pijače ter kruh in izdelki iz žit (za 0,7). Malce pa so se pocenile sveže in predelane ribe, ki so bile cenejše za 0,6 odstotka. Glede na lanski januar pa je bila hrana dražja za 3,7 odstotka.
Dražji so bili tudi energenti, ki so skupaj z dražjo hrano k skupni inflaciji prispevali 0,7 odstotne točke. Rast cen na medletni ravni se je sicer nekoliko znižala in je zdaj 1,8-odstotna (v enakem obdobju lani je znašala 1,5 odstotka). Povprečna 12-mesečna rast pa se je nekoliko zvišala in je zdaj 1,9-odstotna (v enakem obdobju lani 0,8-odstotna).
Dražja hrana in surovine motor inflacije
Januarsko gibanje cen so po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta pričakovano zaznamovali pretežno sezonski dejavniki in rast cen hrane. "Trenutno gre predvsem za posledico prenosa dviga cen na tujih trgih v domače maloprodajne cene, ki se bo nadaljevalo v prihodnjih mesecih, zato pričakujemo nadaljnja povišanja maloprodajnih cen hrane," je povedal Vasle.