Ukinitev članstva bi pomenila tudi ukinitev zbornice, meni njen predsednik Jožko Čuk. Foto: RTV Slo
Ukinitev članstva bi pomenila tudi ukinitev zbornice, meni njen predsednik Jožko Čuk. Foto: RTV Slo
Jožko Čuk
Predlog zakona je po mnenju Čuka treba še enkrat temeljito preučiti. Foto: RTV Slo

Menijo namreč, da bodo le organizirani dovolj uspešni pri zastopanju svojih interesov, zato nad predlogom ministrstva za gospodarstvo, ki predvideva prostovoljno članstvo, niso navdušeni.

Na skupščini obrtne zbornice so dejali, da verjamejo v uspešnost svojega sistema, bodo pa zmanjšali članarino in ponudili več storitev. Na seji so potrdili predlog preoblikovanja zborničnega sistema, tako da naj bi bili obrtniki odslej združeni v Zbornico obrti in podjetništva z obveznim članstvom.

Za močno zbornico
Tudi podjetniki menijo, da malo gospodarstvo potrebuje gospodarsko zbornico, vendar pa je ta po njihovem pozabila na svoje poslanstvo in je zato popolnoma neučinkovita. Menijo še, da bi bilo slovensko gospodarstvo brez močne zbornice v tujini nekonkurenčno.

Predsednik zbornice Jožko Čuk ob poudarja, da bi odprava obveznega članstva in morebitna ukinitev gospodarske zbornice slabo vplivali na slovensko gospodarstvo. Zato upa, da bodo politiki, strokovnjaki in podjetniki predlog zakona še enkrat temeljito preučili.

Nov sistem ponuja več možnosti
Zakon, ki ga predlaga gospodarsko ministrstvo, omogoča ustanovitev več zbornic po panogah ali regijah, odvisno od potreb gospodarstva. Pisci osnutka zakona pravijo, da novi sistem gospodarstvenikom ponuja več možnosti. Če bo več zbornic, bodo te močneje zastopale svoje interese, so prepričani.