Obrtniki niso zadovoljni z odzivom vlade in državnega zbora, zato napovedujejo zaostritev dialoga in uresničitev grožnje o popolni zapori Slovenije. Foto: EPA
Obrtniki niso zadovoljni z odzivom vlade in državnega zbora, zato napovedujejo zaostritev dialoga in uresničitev grožnje o popolni zapori Slovenije. Foto: EPA

Obrtniki bodo dialog z vlado znova zaostrili, saj so nezadovoljni z "neodgovornim odnosom ministrstva za finance do aktualnih zadev obrti in obrtništva,"so sporočili iz OZS-ja. Zbornica zato pričakuje, da bodo člani zaradi "(ne)sprejemanja predlaganih zakonov, tako na vladi kot v državnem zboru", ki bi po prepričanju obrtnikov krizo omejili in omilili, nadaljevali z izpeljavo napovedane grožnje o prometni zapori države "v najkrajšem možnem času".

Razlog za napovedano zaostrovanje je, po besedah OZS-ja, "v mesecu dni že četrtič prestavljeni sestanek glede glavne zahteve zbornice, da vlada sprejme in uvede načelo "vsak račun šteje". Tokrat so datum prestavili na dan začetka Foruma obrti in podjetništva, ki bo to sredo, so še sporočili iz zbornice.
Premier Borut Pahor je po seji vlade poudaril, da se bo z ministrico Darjo Radićv sredo sestal z obrtniki, kjer jim bo še enkrat povedal, da so večino njihovih zahtev že sprejeli, ena pa je še v delu, vendar zahteva svoj čas. Dodal je, da bodo pri svojih zavezah obrtnikom vztrajali, a bodo na koncu o zakonu odločali poslanci. po njegovem mnenju razloga za protest ni, saj je tudi vlada izpolnila veliko danih obljub.
Na ministrstvu so se pripravljeni še pogajati
"Ministrstvo za finance je sestanek z obrtniki odpovedalo zaradi nujnih neodložljivih in nepredvidljivih obveznosti ministra v povezavi z današnjo sejo vlade. Sestanek smo iz navedenih razlogov odpovedali danes zjutraj, s protestom obrtnikov nismo seznanjeni ter njihovih napovedi dodatno ne komentiramo, so povedali za MMC.

MF je od samega začetka zelo resno in poglobljeno pristopilo k proučitvi zahtev OZS in k pripravi ukrepov za razreševanje težav obrtnikov in podjetnikov. Paket interventnih zakonov, med katerimi so Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, novela Zakona o davku na dodano vrednost ter novela Zakona o javnih naročilih je že potrdil državni zbor RS in so že v veljavi.

V zvezi s projektom ''Vsak račun šteje'' bo Ministrstvo za finance pogovore z obrtniki še nadaljevalo," so sporočili z ministrstva.