Foto:
Foto:

Mladi nimajo ustreznih pogojev na delovnem mestu, in to je povezano z odločitvijo, ali bodo starši.

Nevenka Černigoj Sadar
Marjeta Cotman
Za izboljšanje stanja morajo svoje moči združiti pristojno ministrstvo, delodajalci in kadrovski strokovnjaki. Foto: RTV SLO
Marjana Jazbec
Marjana Jazbec iz Mercatorja v praksi ve, kako je upravljati z velikim ženskim kolektivom. Pravi, da se njihovo podjetje zaveda svoje odgovornosti. Foto: RTV SLO

Gre le za eno izmed razlik med spoloma, ki pa ne sme biti temelj za diskriminatorno vedenje. Prav tako ni razlog, da ženska dobi odpoved na delovnem mestu to, da bo postala mati. Nevenka Černigoj Sadar, ena izmed soavtoric raziskave Equal o enakopravnosti med spoloma, ki je nastala v okviru mednarodne pobude, pove, da naj bi delodajalci kar 10 odstotkom mladih mater prekinili delovno razmerje.

"Večina mladih dela netipične oblike delovnih razmerij. In s tem imajo delodajalci možnost, da jih odpuščajo glede na to, kakšne so njihove potrebe," ugotavlja raziskava.

Netipična delovna razmerja vodijo v netipične družine
"V delovnih organizacijah krožijo stereotipi, da tisti mladi, ki imajo otroke, veliko izostajajo iz službe. Ugotovili smo, da ni tako," pove Černigoj Sadarjeva s Fakultete za družbene vede. "Čim mlajši so anketiranci, tem več je zaposlenih za določen čas. Mlade matere so poročale o neprijetnih odzivih na nosečnost, onemogočenih napredovanjih, neustreznem urniku, težavah pri iskanju službe, poslabšanju odnosov, prekinitvah delovnega razmerja," med drugim ugotavlja raziskava.

Slovenke so v EU-ju po rodnosti na dnu lestvice, saj povprečno rodijo 1,26 otroka. Splošno gledano, so bolj izobražene, kljub temu pa je med njimi več brezposelnih kot med moškimi.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v zvezi z raziskavo pripravilo projekt pridobivanja certifikata Mladim družinam/materam prijazno zaposlovanje, ki ga lahko pridobijo podjetja, javne ustanove, nevladne organizacije in združenje z od 10 do 3.000 zaposlenimi Podjetja skupaj s strokovnjaki, ki v projektu sodelujejo, za podjetja je brezplačno, pripravijo cilje, ki jih bodo v treh letih dosegla glede zaposlovanaj mater. Temu sledi druga stopnja postavitve načrtov.

Podjetja imajo tudi družbeno odgovornost
Marjeta Cotman, ministrica za delo, družino in socialne zadeve je povedala, da se je kar 33 podjetij prijavilo za ta projekt v okviru pobude Equal za pridobitev certifikata. To je prvi krog prijav, v drugi krog pa se je prijavilo 16 podjetij. "To je razveseljiva novica, da so podjetja pripravljena spodbujati in biti prijazna do mladih staršev," meni ministrica. Certifikati bodo podjetjem vročeni 15. marca. Pri projektu gre za uresničevanje družbene odgovornosti podjetij do zaposlenih in do širše družbe, kajti poleg optimizacije glede človeških virov takšna politika podjetij prispeva tudi k boljšemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.

Vsakdanji dodatki v ženskih kolektivih
Marjana Jazbec, kadrovska direktorica Mercatorja, ki velja za pretežno ženski kolektiv, je povedala, da je v podjetju med 20.000 zaposlenimi 75 odstotkov žensk, med katerimi prevladujejo mlade. "V letošnjem letu imamo prek 400 zaposlenih žensk na porodniškem dopustu in okrog 100 je takih, ki delajo s skrajšanim delovnim časom. Imamo razumevanje do tega, da imajo mlade mamice posebne potrebe in v tem smislu zagotovo ni šikaniranja, ko gre za bolniške odsotnosti in podobno."

Ana Jurišič

Mladi nimajo ustreznih pogojev na delovnem mestu, in to je povezano z odločitvijo, ali bodo starši.

Nevenka Černigoj Sadar