Po novem ni več mogoče biti upokojenec in imeti svoj s. p. Foto: BoBo
Po novem ni več mogoče biti upokojenec in imeti svoj s. p. Foto: BoBo


Če se bodo odločili za upokojitev, morajo zapreti s. p. ali pa se znova vključiti v zavarovanje. Sočasni status zavarovanca in upokojenca razen izjemoma namreč ni dopusten, so pojasnili na ministrstvu za delo. Izjemen primer je, če zavarovanec dela oziroma opravlja dejavnost v sorazmernem delu polnega delovnega oz. zavarovalnega časa. Če bi upokojenec želel obdržati s. p. in kljub temu delno zapustiti trg dela, torej lahko uveljavi pravico do delne pokojnine.

"Zakonodaja pri tem sledi načelu, da morajo biti vse oblike dela enako vrednotene in da mora biti vsak, ki opravlja kakšno delo oziroma zanj prejema dohodek, zavarovan in plačevati prispevke," so poudarili na ministrstvu.

Posameznik po opozorilu ministrstva ne more biti upokojenec in prejemati pokojnine ter biti hkrati zaposlen, imeti s. p. ali opravljati poslovodno funkcijo v gospodarski družbi. Kdor se želi upokojiti, mora tako najprej izgubiti status zavarovanca. V nasprotnem primeru se po pokojninski zakonodaji šteje kot oseba, sposobna za delo, opozarjajo.

Upokojenci, ki torej opravljajo delo ali dejavnost, na podlagi katere bi bili lahko znova opredeljeni kot delavci v delovnem razmerju, samozaposleni ali družbeniki, imajo časa še do 31. decembra, da se odločijo za enega izmed statusov.