Gostitelj srečanja je savdski kralj Abdulah. Foto: Reuters
Gostitelj srečanja je savdski kralj Abdulah. Foto: Reuters
Krizno zasedanje Opeca

"Opec ne bo odlašal z dodatnim črpanjem, če bo trg tako zahteval," je dejal kuvajtski minister za nafto Mohamed al Olajm in dodal, da za visoke cene nafte ni kriv trg. "Krive so špekulacije, pomanjkanje ustreznih rafinerij, nizka vrednost dolarja in različni geopolitični dejavniki." Kuvajt je sicer z več kot 410,45 milijona litrov (2,58 milijona načrpanih sodčkov) dnevno Opecov četrti največji izvoznik nafte.

Katarski minister Abdulah al Atija pa je prepričan, da dodatno črpanje ni potrebno, saj zalog ni premalo in včasih ponudba celo presega povpraševanje. Atija je poleg tega pozval Evropo, naj zniža davke za energijo, saj države same ne morejo nadzirati trga nafte in njenih visokih cen.

Savdski kralj daroval milijone
Savdski kralj Abdulah pa je na naftnem vrhu v Džedi v Savdski Arabiji dejal, da bo njegova država do konca julija povečala črpanje nafte na približno 1.542,3 milijona litrov (9,7 milijona sodčkov) na dan, kar je glede na maj za 79, 5 milijona litrov več. Poleg tega je Abdulah povedal, da bo daroval milijardo dolarjev Opecovemu skladu za države v razvoju in 500 milijonov dolarjev posojila revnim državam za financiranje energije in razvojnih projektov.

Na konferenci sodelujejo ministri za energetiko iz več kot 30 držav. Prišel je tudi britanski premier Gordon Brown, ki je v nagovoru zbrane pozval k "novemu redu pri svetovni dobavi energentov, s katerim bodo na boljšem tako izvozniki kot porabniki". Ameriški predstavnik Samuel Bodman je dejal, da povpraševanje, predvsem držav v razvoju, kot sta Kitajska in Indija, raste hitreje kot ponudba, kar pripomore k zvišanju cen. "Verjamem, da se večina strinja glede ene stvari: cene so trenutno previsoke."

Koliko je sploh še zalog?
Po besedah nekega visoka predstavnika naj bi imela Savdska Arabija zalog do 318 milijonov litrov (dva milijona sodčkov) na dan, Kuvajt in Združeni arabski emirati pa naj bi razpolagali z majhnimi zalogami nafte, pa še ta naj bi bila slabe kakovosti.

Analitiki ugotavljajo, da zadnje zvišanje kvote za dnevno črpanje nafte ne bo imelo učinka na ceno ob dejstvu, da je svetovna dnevna kvota 12.720 milijonov litrov (80 milijonov sodčkov) načrpane nafte na dan. Nov udarec prizadevanjem za umiritev rasti cen nafte so bili tudi napadi oborožencev v Nigeriji, ki je zmanjšalo nigerijsko proizvodnjo za več kot 47,6 milijona litrov (300.000 sodčkov) na dan.

A. P.

Krizno zasedanje Opeca