Sodba zoper obtožene v zadevi Orion še ni pravnomočna, tožilec pa je že napovedal pritožbo. Foto: MMC RTV SLO
Sodba zoper obtožene v zadevi Orion še ni pravnomočna, tožilec pa je že napovedal pritožbo. Foto: MMC RTV SLO

Sodba sicer še ni pravnomočna. Sodnica Sinja Božičnik je po pisanju časopisa Dnevnik obrazložila, da v pogodbah ni našla nobenega lažnega podatka, to, da v njih ni vpisana višina obrestne mere, pa ni niti v neskladju s takratno zakonodajo niti ni kaznivo dejanje.

Zato je obdolžence direktorja Oriona Branka Lužarja, njegovo nekdanjo sodelavko Vesno Uzar, nekdanjega notarja Borisa Lepšo in notarko Nevenko Tory oprostila, stroški postopka pa bremenijo proračun.

Ponarejali naj bi višine danih posojil
Tožilstvo je Lužarju očitalo, da je med marcem 2001 in decembrom 2003 podpisal pooblastila, na podlagi katerih so pooblaščenci družb iz skupine Orion v posojilne pogodbe vpisovali lažne podatke o višini danih posojil oziroma so ponarejene listine podpisovali. Med temi pooblaščenci naj bi bili Uzarjeva, Lepša in Toryeva.

Vpisani zneski naj bi bili najmanj dvakrat višji od tistih, ki so jih v resnici odobrili. Prve predloge za obtožnice je spisal takratni višji državni tožilec Boštjan Penko, ki pa je februarja 2008 odstopil od pregona, češ da ima premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka. Vsi obdolženci so vpletenost v nezakonitosti odločno zanikali.

SNS kritičen do sodnikov
Na oprostilno sodbo so se odzvali v Slovenski nacionalni stranki, kjer pravijo, "da je omenjeni primer le še en dokaz spolitiziranosti slovenskega sodstva, ki ima po zaslugi naše zakonodaje nedotakljivo oblast. Nadzora nad delom sodnikov ni, prav tako njihove napake niso nikoli sankcionirane."