"Mi nismo dosegli majhnih uspehov, smo stara dobra Slovenija, ki raste ob izvoznem povpraševanju," zagotavlja minister Križanič. Foto: MMC RTV SLO
Kaj od nas zahteva EU?
Kako zmanjšati primanjkljaj?

Minister za finance Franc Križanič je v Odmevih zagotovil, da bo vlada z varčno politiko tudi letos zagotovila stabilnost javnih financ. Primanjkljaj v državni malhi bo nižji od načrtovanega, pa tudi sicer minister zatrjuje, da je optimist.

Dohodnina še ostaja nespremenjena
Za zdaj vlada ne načrtuje, da bi zvišala davek na dodano vrednost ali povišala dohodninske razrede. Spremembe davčnega sistema sicer ne izključuje popolnoma, a "če bo ta nujna, bomo videli do poletja", dodaja. Razmišljajo tudi o ideji, da bi uvedli davek na bilančno vsoto ali na bančni kapital in tako več pobrali od premožnejših, vendar pa ta zamisel še ni oblikovana.

Začasno se je ustavilo tudi uvajanje davka na nepremičnine, saj je popis precej razburil ljudi. Dokler napake ne bodo odpravljene, davka ne bo, zagotavlja Križanič.

Verjame, da bo pokojninska reforma zdržala
Nasprotno pa je prepričan, da ne sme pasti pokojninska reforma. Posledice bi bile po njegovem mnenju hude: "Stroški bi bili veliki že takoj zaradi povečanja obrestne mere. Ko bi staranje prebivalstva povzročilo, da država ne bi mogla pokriti pokojnin, pa bi se sistem sesul." Zato verjame, da bo reforma uveljavljena, kritiki pa imajo še vedno možnost, da dosežejo novelo zakona, ki mora biti strokovno podprta, dodaja.

"Ni čas za prodajo NLB-ja"
Pogovor je nanesel še na usodo Nove Ljubljanske banke, o dokapitalizaciji katere se z belgijskim solastnikom KBC-jem še vedno niso dogovorili. Pogovore naj bi končali konec januarja. Minister je prepričan, da država s sanacijo banke ščiti svoj interes, saj zdaj ni čas za prodajo deleža. "Ko se bo začela večati konjuktura, bo prišlo do profitov, in takrat bo cena narasla. Zato pričakujem, da bo tudi KBC sklenil dogovor."

Kaj od nas zahteva EU?
Kako zmanjšati primanjkljaj?